Pumpy rostou jako houby po dešti, ČR má evropský primát

V Česku přibylo dalších 97 čerpacích stanic. Říkají to čerstvě sečtená data za loňský rok. Na každého obyvatele teď připadá nejvíce pump v Evropě. Řada nově otevíraných benzínek ale přidává vrásky kontrolorům. Kromě veřejných pump totiž existují i omezeně sledovatelné stanice poloveřejné, ale také neveřejné - a na ně žádná prověrka nedosáhne. V těchto případech tak kontroloři nikdy nezjistí, když se v naftě či benzínu objeví přimíchané levnější biopalivo, čímž stát přichází o významné sumy na daních. V tuzemsku přitom už neveřejné pumpy představují třetinu.

V roce 1980 fungovalo v celém Československu 758 stanic, které nabízely special, super a naftu. Oproti tomu letos Česko eviduje 7013 pump a výrazně širší je i jejich nabídka. Kromě benzínu a nafty nabízejí hlavně biopaliva a plyn.

„Česká republika je dnes ve stavu, kde byly západní země před patnácti lety. Tam došlo k tomu, že stát začal některé čerpací stanice vykupovat,“ vysvětluje předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček s tím, že se benzínky přeměnily třeba na bistra. V Česku ale takový osud zatím nikdo nezvažuje, takže země je už dlouho jasným lídrem Evropy. Pro srovnání: zatímco v Německu připadá na milion lidí 175 pump, v tuzemsku je jich 411. A přibývají další.

Veřejné, poloveřejné a neveřejné

Tuzemské benzínky zažívají boom, kontroloři se ale tolik neradují. Dosáhnou sice na stanice veřejné, ke kategorii poloveřejných ale mají přístup omezený a neveřejné pumpy pak nemohou prověřit vůbec. Poslední v pořadí většinou fungují v uzavřených areálech a jsou určené jen firmám a jejich zaměstnancům.

V těchto případech tak kontroloři nikdy nezjistí, že například nafta či benzín obsahují přimíchané levnější biopalivo. „Zákazník čerpá palivo, které je kvalitativně příbuzné, ale ta nízká cena je docílena krácením daní,“ vysvětluje ředitel pro jakost společnosti BENZINA Václav Loula. I když se vlivem příměsi neporouchá motor, riziko vzniká státu, který podle něho přichází o významné sumy. V tuzemsku přitom neveřejné pumpy představují třetinu.

Pumpy v ČR jsou ze třetiny neveřejné (zdroj: ČT24)

Proč je v ČR tolik čerpacích stanic?

  • Jedním z hlavních důvodů je otevřené prostředí – Česko nestanovuje minimální vzdálenost mezi pumpami a nijak neomezuje vstup do odvětví velkoobchodu s pohonnými hmotami třeba živnostníkům.
  • Technologický pokrok: například nádrže na naftu – benkalory – je možné pořídit relativně levně.