Zákon o státním zastupitelství má vláda dostat na stůl do konce dubna

Praha - Ministerstvo spravedlnosti by mělo pokračovat v reformě justice zrušením vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství. V Otázkách Václava Moravce to řekla bývalá šéfka resortu Helena Válková (ANO). Uvedla také, že ministerstvo pracuje na reformě celé justice, která počítá s jednodušší soustavou soudů. Válková proto doufá, že v reformě bude pokračovat i její pravděpodobný nástupce Robert Pelikán. Ten v diskusi na Primě prohlásil, že bude zákon o státním zastupitelství vládě předložen do konce dubna.

Zprávy: Pelikán v zákoně plánuje změny (zdroj: ČT24)

Helena Válková chtěla v čele ministerstva mimo jiné zrušit vrchní soud a osekat soustavu soudů ze čtyř na tři stupně. K tomu mělo skončit i vrchní státní zastupitelství. „Ta soustava by měla prvoinstanční, odvolací a nejvyšší stupeň. O tom určitě budete slyšet, zatím je to spíš v mé hlavě, poznámkách a v diskusích, které teď probíhají,“ uvedla bývalá ministryně v OVM.

Pelikán prý ale v zákoně o státním zastupitelství plánuje určité změny oproti verzi, kterou navrhovala Válková. Proti té se zvedla kritika jak ze strany žalobců, tak ze strany ČSSD, některých senátorů i protikorupčních organizací. Namítali především to, že zákon omezuje nezávislost žalobců. V únoru pak Válková po jednání pracovní skupiny představila kompromisní návrh.  

Pelikán v Partii na Primě upřesnil, že už je zákon napsaný a teď ministerstvo řeší „finální fáze vyjednávání“. „Máme ho předložit do konce dubna vládě. Myslím, že to stihneme možná dokonce dříve,“ dodal. V září by podle něj mohl zákon zamířit do sněmovny. „Příští rok by měl být platný a potom další rok asi účinný,“ uvedl. 

Robert Pelikán se má stát novým ministrem spravedlnosti příští týden ve čtvrtek, kdy by ho měl jmenovat prezident Miloš Zeman. Po svém nástupu do funkce prý nechystá žádné výrazné personální změny. Neplánuje ani, že by dostal na úřad zpět odborníky, kteří v předchozím období odešli. „Ti lidé mají dneska jinou práci,“ dodal. Hlavním cílem je podle něj „zintenzivnit management a dostat z ministerstva trochu větší výkon, než jaký zatím přináší“.

Podle bývalého ministra spravedlnosti a europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila ale nese Pelikán jako první náměstek Válkové odpovědnost za stav na ministerstvu: „A je třeba říct, že ministerstvo zatím víceméně nic konkrétního neudělalo.“ Tuto kritiku však Pelikán odmítá: „Každou loď může řídit jenom jeden kapitán, tím kapitánem je ministr.“

Pětatřicetiletý právník Pelikán nyní řídí ministerstvo z postu prvního náměstka. V čele úřadu nahradí Helenu Válkovou (ANO), která rezignovala k 1. březnu. Pelikán již dříve uvedl, že za hlavní prioritní úkoly pokládá nový zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a strategii justice.