Uherský Brod truchlí, na podporu rodin obětí vyhlásil sbírku

Uherský Brod - Město se vzpamatovává ze včerejší tragédie, kdy 63letý muž v restauraci Družba zavraždil osm lidí a pak zastřelil i sebe. Stovky lidí se v deset hodin zúčastnily pietního aktu na místě střelby. Na podporu rodinám obětí město vyhlásilo veřejnou sbírku. Zastupitelstvo pro ně schválilo i okamžitou finanční pomoc. „Je to obrovský šok, ze kterého se město bude vzpamatovávat ještě dlouho,“ uvedl starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Radní Uherského Brodu hned ráno schválili okamžitou finanční pomoc pro rodiny pozůstalých v celkové výši 500 tisíc korun. Odpoledne rozhodnutí jednomyslně potvrdilo i zastupitelstvo, které uctilo památku obětí minutou ticha. Zlínský kraj nabídl pomoc psychologů. „To je asi v tuto chvíli nejdůležitější. Ve spolupráci s městem Uherský Brod potom budeme jednat i o finanční výpomoci pozůstalým,“ řekl ČT uherskobrodský zastupitel a zároveň člen Rady Zlínského kraje Ladislav Kryštof (ČSSD). Město už vyhlásilo i veřejnou sbírku.

Uctít památku obětí pojede v pátek do Uherského Brodu i prezident Miloš Zeman. Vraždu osmi lidí zabitých v úterý odsoudil: „Rád bych vyjádřil soustrast všem pozůstalým a odsoudil vraždu osmi nevinných lidí. Pokládám za svou samozřejmou povinnost se v pátek v Uherském Brodě zastavit a položit tam kytičku.“ Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uctí památku obětí v pondělí 2. března. Na místě zapálí svíčku a položí květinu.

Útok v Uherském Brodě

  • V úterý po poledni vtrhl do restaurace Družba třiašedesátiletý muž
  • Útočník zastřelil osm lidí, poté zbraň obrátil proti sobě
  • Ještě před útokem svůj záměr muž oznámil telefonátem do TV Prima
  • Pozdě večer policie zasahovala ve střelcově domě a vyvedla manželku pachatele
  • Motiv činu zatím není znám, hovoří se o psychické labilitě útočníka

Město Uherský Brod vyhlásilo veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým po obětech. Finanční příspěvky můžete posílat na číslo účtu: 6373262/0800 nebo předávat v hotovosti na pokladně městského úřadu.

Hrůzný čin obyvateli města otřásl. Útočník bydlel nedaleko restaurace, policie se včera dlouho snažila dostat do jeho bytu, střelcova manželka je nechtěla pustit dovnitř. Kolem jedenácté hodiny večer policie vnikla do domu a žena s nimi vyšla ven, odvezla ji sanitka. „Bylo s ní hovořeno, nicméně s ohledem na její psychický stav se zatím nedá hovořit o zcela úplném procesním výslechu. Žila s pachatelem ve společné domácnosti a může být jedním z klíčů, které mohou objasnit motivaci tohoto šíleného skutku,“ uved žalobce Roman Kafka. Podle sousedů byli tito lidé problémoví, měla se proti nim i sepisovat petice. Nikdo ale nechápe, proč si muž vybral zrovna restauraci Družba.

Na rekonstrukci úterní tragédie se můžete podívat zde.

Podle Martina Poláka, který v restaruaci pracuje, ale v úterý měl volno, útočník do podniku nechodil. „Jeho žena je trochu vyšinutá, občas vykřikuje, že ji sledují z vesmíru, u ní by se to dalo čekat, ale o něm jsem vůbec nevěděl,“ řekl novinářům po pietním aktu. Vážně zraněná žena je podle Poláka účetní restaurace, která pracuje v jiné budově, ale v době útoku zde byla na obědě. V nemocnici ji dnes probudili z umělého spánku. S lékaři komunikuje a její prognóza je dobrá. Žena, kterou muž zastřelil, pracovala v restauraci jako servírka.

Starosta kritizoval policii, ministr kritizoval starostu

Podle policejních zdrojů bylo osm obětí ve věku 27 až 66 let, z nich jedna 43letá žena. Věk pachatele upřesnili policisté na 63 let. Těla obětí vynesli policisté z restaurace v noci. Pohřební vozy je převezly do Olomouce na soudní pitvu. „Ráno jsem byl v kontaktu s policejní psycholožkou. Vím, že pozůstalí všech obětí jsou informováni a je jim poskytována posttraumatická pomoc,“ uvedl starosta. Dodal, že některé z obětí zná osobně, a jedna z nich byla dokonce jeho poměrně dobrým přítelem: „Je to opravdu tragédie. Cítím hluboce se všemi pozůstalými a občany tohoto města.“ Distribuci pomoci pozůstalým obstará policie. Podle Kunčara bude přihlédnuto k finanční situaci konkrétních pozůstalých.

Starosta dnes také kritizoval policii za to, že ho o průběhu včerejších událostí dostatečně neinformovala. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) naopak kritizoval starostu. Jeho „upovídanost“ prý byla jedním z rizik úterního zásahu proti třiašedesátiletému muži. Více čtěte zde.

Obyvatelé města se budou z tragédie vzpamatovávat dlouho. Řada z nich do restaurace chodila na obědy. „Před 13:00 mi volaly zaměstnankyně z pokladny, že přišli lidé, kteří utekli z Družby, kde se údajně střílelo. Ihned jsem volal policii a bylo mi sděleno, že tam snad již jedou,“ popisoval ředitel blízkého Centra pohybových aktivit Delfín Vlastimil Šmíd. Zaměstnanci aquaparku podle něj na Družbu chodí denně a i včera tam někteří obědvali. Vrátili se ale už kolem poledne. „Nedokážu myslet na to, že by tam někdo z nich byl. Ale zůstali tam jiní, které asi budeme znát. Je to nepředstavitelná tragédie,“ dodal Šmíd.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Do restaurace chodí často i Vladimír Viceník, který ale včera skončil v práci dříve. Tragickou střelbu nemohl pochopit. „Bylo tam asi už jen pár štamgastů, kteří zůstávají po obědě na pivo. Kdyby se to událo dříve, restaurace by byla plná. Mohl to být daleko větší masakr. Štamgasty od vidění znám, některé i osobně. Nevím, kdo tam zůstal. To se zjistí až zítra nebo až z parte. Je to smutné. Jsme malé město a devět mrtvých je prostě hodně,“ poznamenal Viceník.  

Motiv se vyšetřuje, obě zbraně měl útočník legálně

Podle státního zástupce Romana Kafky je ze střelby podezřelý muž, který nemá kriminální minulost. V restauraci zabil sedm mužů a jednu ženu. Motiv se vyšetřuje, šlo o kombinaci osobních důvodů. „Zůstává do jisté míry záhadou, proč si vybral zrovna tento podnik a vraždil zde lidi, kteří neměli s jeho osobními problémy nic společného,“ dodal Kafka. Vše na místě ukončila až speciální zásahová jednotka, která vnikla do restaurace krátce před půl třetí a ozvaly se ohlušující detonace a střelba. 

Policie v restauraci našla revolver Alfa vzor 820 a samonabíjecí pistoli CZ 75B. Zbraně patřily útočníkovi, měl je legálně. Podle Primy byl muž, který televizi volal před střelbou, „psychicky zcela na dně“ a stěžoval si na šikanu, kterou prý úřady neřeší. Kafka ale nechtěl spekulovat, zda měl pachatel psychické problémy. Podle soudního znalce z oboru psychologie Jiřího Jelena byl střelec zřejmě psychopat, který mohl trpět pocitem méněcennosti a chtít vyvolat krvavé divadlo.