Soud vydal na Procházku mezinárodní zatykač

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 vydal evropský i mezinárodní zatykač na údajného pachatele "krádeže století" Františka Procházku. První prosincový víkend odcizil zhruba 560 milionů korun z bezpečnostní agentury, kde pracoval.

„Zatykače byly vydány v den podání návrhu státní zástupkyně,“ řekla místopředsedkyně soudu Dana Šindelářová. Návrh podalo městské státní zastupitelství v pondělí. Zatykače jsou celkem tři, jeden pro území České republiky, další platný v Evropské unii a třetí na mezinárodní úrovni.

Až do pondělí byl vydán jen takzvaný předběžný souhlas se zadržením. Poté, co policie muže ve čtvrtek oficiálně obvinila, mohla žalobkyně navrhnout vydat zatykače. Procházka je obviněn z krádeže. Pokud bude dopaden a usvědčen, hrozí mu až 12 let vězení.

Krádež, která zřejmě nemá v české historii obdoby, se stala v žižkovském areálu bezpečnostní agentury G4S. V sobotu 1. prosince kolem 09:00 tam podle policie vjel Procházkův vůz, který řídil neznámý člověk, a zloděj už na něj čekal i s ukradenými penězi. Pracovníci firmy krádež odhalili až další den - v neděli. Kolem poledne podali trestní oznámení. Po ozbrojeném Procházkovi, který v G4S pracoval jako strážný, vyhlásila policie celostátní pátrání. V úterý ho po telefonickém tipu marně hledaly v hloubětínské ubytovně desítky policistů.

Poškozená firma vypsala za informace vedoucí k vypátrání pachatele odměnu dva miliony eur (asi 52 milionů korun).

Přestože byl mezinárodní zatykač již vydán, Procházkova fotografie zatím na oficiálních stránkách Interpolu není. Policie totiž musí zatykač přeložit do angličtiny a teprve poté ho pošle pobočkám Interpolu.

Prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb a bývalý kriminalista Jiří Kameník například v úterý rádiu Frekvence 1 řekl, že Procházka už může být mrtvý. Podle něj se totiž na loupeži podílela organizovaná skupina a Procházka byl jen její součástí. Poté, co splnil svou část úkolu, tedy umožnil odvoz peněz z agentury, stal se pro zbytek „bandy“ nepohodlným. „Já si spíš říkám, jestli vůbec žije. A jestli žije, tak určitě nežije v Česku, protože to by mohl udělat jen slaboduchý člověk,“ řekl Kameník.