Zasedání vlády (23. ledna)

Praha – Na středečním zasedání schválili ministři dlouho očekávaný zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Na návrhu se shodli zástupci vlády a církví na konci loňského roku. Stát by měl vrátit třetinu církevního majetku, zbytek proplatí v příštích 60 letech, i s úroky to je 270 miliard korun.

Vláda se dnes také zabývala dvěma reformními koncepcemi. První z nich byl plán ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na reformu české justice v příštích třech letech. Reforma spočívá na třech pilířích – v elektronizaci justice, v úpravě personální situace u soudů a změně některých zákonů a předpisů. Cílem plánu, který kabinet schválil, je rychlé, komfortní a transparentní soudnictví.

Ministr vnitra Ivan Langer předložil koncepci boje s organizovaným zločinem. Zaměřuje se především na lepší práci specializovaných policejních útvarů, ochranu lidí, kteří s touto formou kriminality bojují, a na efektivnější zabavování výnosů z trestné činnosti. Změny chce Langer podle návrhu, který dnes kabinet schválil, prosadit prostřednictvím čtrnácti opatření na úrovni ministerstva vnitra a legislativy.

Kabinet dále projednal vznik agentury proti sociálnímu vyloučení, která má bojovat proti vzniku a šíření ghett v Česku. Bude napomáhat tomu, aby se ghetta postupně změnila v běžné čtvrti nebo docela zanikla. Pilotní projekt bude působit na dvanácti místech po celé České republice.

Poněkolikáté se na program vlády dostal návrh na ratifikaci tzv. Římského statutu o vzniku Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Soud od roku 2002 soudí válečné zločiny, agresi, genocidu a zločiny proti lidskosti. Podle dnešního usnesení vláda navrhne parlamentu, aby dohodu schválil. Česko je jedinou zemí Evropské unie, která ji dosud neratifikovala.