Pardubický kraj má nového hejtmana

Pardubice - Novým pardubickým hejtmanem se stal dosavadní náměstek hejtmana a radní pro dopravu Ivo Toman (ODS). Do funkce ho dnes zvolilo krajské zastupitelstvo. Toman nahradí Michala Rabase, který v listopadu zemřel po dlouhé těžké nemoci. Křeslo prvního muže kraje bylo více než dva roky fakticky prázdné a kraj řídil 1. náměstek hejtmana Roman Línek z KDU-ČSL.

41letého Ivo Tomana nominoval na post hejtmana do konce funkčního období a zároveň na pozici lídra pro krajské volby regionální sněm ODS. Při hlasování výrazně předstihl svoji stranickou kolegyni a členku krajské rady Janu Smetanovou.

Toman se dosud v radě kraje věnoval problematice dopravy a také správě majetku. Právě resort dopravy si podle předchozích vyjádření chce ponechat i ve funkci hejtmana. Je pravděpodobné, že bude pokračovat ve snaze vést rychlostní silnici R35 napříč pardubickým krajem. Tato tepna by měla v budoucnu ulehčit přetížená dálnici D1 a spojit severovýchodní Čechy s Moravou. Nový hejtman se také angažuje v rozvoji pardubického letiště.

Ivo Toman bude hostem čtvrtečního Interview ČT24 od 18:31.