Proti úrazům na železnici bude bojovat Preventivní vlak bezpečné železnice

Liberec - Úrazy elektrickým proudem a nehody na vlakových přejezdech patří mezi poměrně častá neštěstí v oblasti dopravy. Lidé při nich zbytečně umírají nebo si odnášejí celoživotní zdravotní následky. Podle statistik navíc tvoří nejrizikovější skupinu mladí lidé ve věku od 13 do 19 let. Bezpečnost na kolejích se snaží zlepšit Preventivní vlak bezpečné železnice, který ode dneška stojí na nádraží v Liberci.

Jde o tři speciálně upravené vlaky, v nichž se mladí lidé dozvědí, jak se vyvarovat nebezpečných situací. „Nechceme říkat: to nedělej, to nesmíš, tam nechoď. Na mladé lidi to nefunguje. Rádi bychom ukázali, jaké má následky, když mladý člověk vyleze na střechu vagónu. V troleji je 25 tisíc voltů a není nutné se jí ani dotknout. Výboj může přeskočit až do metrové vzdálenosti, výsledkem je pak smrt nebo zničený život,“ vysvětluje Ondřej Kubala, tiskový mluvčí Českých drah. 

Součástí projektu je Kinematovlak, kino ve vlaku, kde se žákům škol promítá krátký film z dílny Českých drah, Besipu a Drážní inspekce. Ukáže mladým lidem například to, co se stane, když člověka přejede vlak nebo když narazí lokomotiva do auta na přejezdu. Ročně vlak srazí průměrně 38 mladých lidí. Vedle projekce filmu mají návštěvníci akce také příležitost diskutovat s odborníky. 

Největší počet nehod na kolejích mají ale na svědomí řidiči automobilů. Podle vrchního inspektora Drážní inspekce Roberta Drozda mnozí z nich ani neznají předpisy a nevědí, jakou rychlostí se smí přejíždět přejezd. Zákon říká, že již 50 metrů před ním musí jet řidiči maximálně třicetikilometrovou rychlostí. 

Preventivní vlak se z Liberce přesune do České Lípy, dále bude směřovat do Děčína a Ústí nad Labem. Kromě studentů základních a středních škol je přístupný i široké veřejnosti a vstupné je zdarma.