Na pražském výstavišti se dnes otevřel motorkářský veletrh

Praha - Veletrh Motocykl, který se pořádá od 5. do 9. března v Praze na výstavišti v Holešovicích letos nese motto „Bezpečná jízda na motocyklu". Kampaň by měla pomoci motorkářům naučit se, jak jezdit s motorkou po českých silnicích bezpečně. Statistiky z roku 2007 mluví jasně a podle pořadatelů jsou jejich výsledky alarmující. Minulý rok nabouralo na českých silnicích 2563 motorkářů a 91 procent z nich nehodu zavinilo. 123 motocyklistů zemřelo a 420 se těžce zranilo.

Naprostá většina nehod s vážnými následky se stala na suchých silnicích a za dobré viditelnosti. Iniciátoři projektu si tedy myslí, že motorkáři způsobují nehody tím, že se na silnicích chovají málo odpovědně a přeceňují vlastní řidičské schopnosti.
 
Podle motorkářky a závodnice Veroniky Honkocyové je v dnešní době pořízení motorky vcelku dosažitelným snem. Stroj se dá pořídit za cenu 200 000 korun a kupují si ho nejčastěji lidé ve věku třicet až pětatřicet let. Čím dál častěji se ovšem také stává, že nezkušení řidiči způsobují dopravní nehody a zraňují se také díky nedostatečnému bezpečnostnímu vybavení.
 
Výrobci ke svým strojům dnes již nabízejí ABS systém, který mezi motorkáři stále není oblíben, snižuje podle nich požitek z jízdy. Novinkou pro příští roky by mohla být motorka s airbagem, kterou právě vyvíjí Honda. Úspěšně tento bezpečnostní prvek používá u svého modelu Gold Wing.
 
I bez těchto technických vymožeností by motorkáři mohli zvýšit svoji bezpečnost na silnicích. Pokud jsou ochotni investovat statisíce do stroje, mohli by podle Honkocyové investovat i do kvalitních motorkářských obleků, přileb a neměli by zapomínat ani na to, že spolujezdec při nehodě padá a zraňuje se stejně jako řidič. Proto by se do jeho ochranného oděvu mělo investovat stejně.
 
První den byl veletrh otevřen jen pro novináře a odborníky. Od zítřka až do neděle se otevře i veřejnosti. Návštěvníci budou moci navštívit kromě Křižíkova pavilonu B, který je věnován jen bezpečnosti, i mnoho dalších pavilonů a obdivovat nové modely, které na veletrh přivezli renomovaní výrobci ze všech koutů světa.