Dostavba mezinárodní silnice z Liberecka do Německa je v nedohlednu

Liberec - Stavba mezinárodní silnice z Hrádku nad Nisou do Německa má zase zpoždění. Část úseku vede přes Polsko, které ale stavbu blokuje. Teď před dokončením posledního úseku zrušilo výběrové řízení. Je to už pošesté, co byla výstavba zahájena a nedokončena. "Soutěž byla zrušena z důvodu nedostatků v zadávací dokumentaci," vysvětluje situaci člen rady Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS).

Silnice je na české i německé straně dávno hotová. Chybí jen čtyři kilometry přes polské území. Aby projekt mezinárodní spojnice Trojzemí nezkrachoval, daly před časem zbylé dvě strany peníze na dostavbu ze svého. Německá strana poskytla 13 milionů euro a česká strana 2,5 milionu.

Ani to ale podle polské strany nestačí. Lidé v příhraničí přitom na slibovanou silnici čekají už 17 let. Polská samospráva ovšem tvrdí, že celou situaci nemůže nijak urychlit. „Investice je státní. Víme, že naše vláda slíbila výstavbu už několikrát. Nicméně na to můžeme pouze upozorňovat, nic víc,“ vysvětluje svoji pozici starosta Bogatynie Andrzej Grzmielewicz.

Na nedostavěnou silnici doplácejí místní firmy. Přes přechod v Hrádku totiž nesmí jezdit nákladní auta. Kamiony se zbožím tak musí jezdit jinudy. „Musí objíždět čtyři kilometry do Žitavy osmdesátikilometrovou objížďkou přes Varnsdorf a Rumburk,“  dodává Martin Půta (NEZ), starosta Hrádku nad Nisou.

Původně měla být silnice dokončena vloni na podzim. Skutečný termín dokončení si ale netroufá už nikdo odhadnout.