ČSSD nesouhlasí se snížením počtu poslanců ve výborech

Praha - Snížení počtu poslanců ve výborech navrhované ODS je podle ČSSD v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Pokud by koalice prosadila redukci, díky níž by získala ve sněmovních výborech většinu, sociální demokraté by se zřejmě obrátili na soud. "Podle našich analýz jednací řád sněmovny neumožňuje, aby poslanec odešel z výboru proti vlastní vůli," zdůvodnil postoj své strany šéf sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek.

Rozdělení pozic ve výborech odráží volební pat z roku 2006, kdy do dolní komory bylo zvoleno 100 poslanců za ČSSD a KSČM a stejný počet za současné vládní strany. Poslanecký klub ČSSD ale od té doby přišel o tři členy a podle autora návrhu Petra Tluchoře (ODS) ve sněmovně v současnosti funguje většinová koalice, která by měla mít převahu i ve výborech.

Podle sociálních demokratů je ale koalice čím dál slabší. Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel z ODS například nechtějí hlasovat pro antidiskriminační zákon a zablokovali i projednávání zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Proti vládní linii vystupují i Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených a lidovec Ludvík Hovorka.

ČSSD s jakoukoli změnou v počtu poslanců ve výborech nesouhlasí. Pokud by se ODS podařilo prosadit snížení z 18 poslanců na 17, opozice by ve většině výborů ztratila jednoho poslance.