Pražané i návštěvníci metropole zaplatili za parkování téměř 140 milionů korun

Praha - Motoristé v Praze za parkovací karty nebo lístky zaplatili loni téměř 140 milionů korun. Správce zón z této částky získal 11,5 milionu korun, informoval magistrát. Nejvyšší příjmy hlásí Praha 1, kde zóny fungovaly po celý rok 2007. Praha na parkování v zónách utržila po odečtení nákladů na správce 127,6 milionu korun, o 58 procent více než v roce 2006. Souvisí to se zaváděním nových zón.

Po ročním zúčtování a odečtení nákladů si zisk rozdělí půl na půl město a radnice. Zóny vydělávají městu i na pokutách za špatné parkování a za odtahy aut.

V levobřežní části Prahy 1 začaly fungovat modré zóny, stejně jako v Praze 2 loni v listopadu. V únoru se připojila Praha 3, od března zahájily zóny v Praze 7. Lidé si ale parkovací karty pořizovali už minulý rok, ve třetí městské části za ně zaplatili 9,7 milionu korun, v sedmé 5,1 milionu korun. Vyšší příjmy z karet pak zaznamenala první a druhá městská část. V Praze 1 lidé za karty utratili přes 90 milionů a v Praze 2 necelých 34 milionů korun.

Peníze by měla ale také dostat Technická správa komunikací, a to 1,8 milionu korun za svislé značení zón. Městská policie získá 10,4 milionu na mzdy, jednotlivá ředitelství si peníze rozdělí podle respektovanosti zóny v příslušných městských částech. Kompenzaci za prodej parkovacích karet dostanou také městské části.

Lidé, kteří mají v městské části trvalý pobyt, platí za první vozidlo ročně 700 korun, za druhé desetkrát více, třetí a další je vyjde na 14 000 korun. Podnikatele, kteří mají v příslušné části sídlo nebo provozovnu, stojí parkování za první vůz 12 000 za rok. Základní cena parkovací karty je až 36 000 korun. Lidé si mohou kupovat také pololetní, čtvrtletní, měsíční a týdenní karty. Motocykly parkují v zónách zdarma.