Hlučín opravuje jednu z nejstarších ulic ve městě

Hlučín (Opavsko) - Radnice v Hlučíně na Opavsku začala rekonstruovat jednu z nejstarších komunikací ve městě. Opravy Dlouhoveské ulice budou trvat do poloviny listopadu a stát budou více než 30 milionů korun. Sdělil to starosta David Maňas.

Ulice je v havarijním stavu. Hlavním problémem je zastaralá, rozpadající se a v některých případech nefunkční kanalizace, nevyhovující stav vodovodní sítě a téměř nesjízdný povrch. Vše se bude opravovat.

„Přibližně 13,5 milionu korun půjde na opravu kanalizace, čtyři miliony na vodovod a přípojky a víc jak 12 milionů korun bude stát nový povrch vozovky a chodníky,“ doplnil vedoucí odboru investic a správy městského majetku František Klíma. Dodal, že ze státního rozpočtu město získalo dotaci 26 milionů korun. Přibližně 4,5 milionu korun radnice uvolní ze své pokladny.

Dlouhoveská ulice má pro Hlučín z historického hlediska jedinečný význam. Vznikla z obce Dlouhá Ves, jejíž založení spadá do stejného období jako založení Hlučína. V roce 1720 měla Dlouhá Ves 15 sedláků, tři mlynáře, 18 zahradníků a 23 chalupníků. Sedláci a zahradníci chovali 83 krav, 18 prasat a 25 ovcí. Ve vesnici byla jedna krčma. Těsné sousedství města a Dlouhé Vsi vyústilo v roce 1911 v připojení k Hlučínu. Z Dlouhé Vsi tehdy na oslavu vyšel slavnostní průvod a směřoval na náměstí před radnici. Dlouhá Ves musela za připojení k městu zaplatit 6500 marek.