Příslušníci bezpečnostních složek půjdou za ministrem Langrem: Chtějí zvýšit plat

Praha - Odboráři policistů, hasičů a dalších bezpečnostních sborů chtějí předložit v nejbližších dnech ministru vnitra Ivanu Langerovi své požadavky na zvýšení platů. S ministrem jednali už v červenci, ale neúspěšně. V případě, že neuspějí ani tentokrát, chtějí na začátku října demonstrovat před budovou ministerstva, uvedl předseda nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek.

Odborářům se především nelíbí, že odměňování bezpečnostních sborů je nesystémové, protože mzda se nezvýšila všem. Zvýšení se navíc netýká platového základu, ale pohyblivých složek. Za nedostatečné považuje šéf policejních odborů i současné navýšení, protože je hluboko pod hladinou inflace. Odboráři chtějí, aby vláda na příští rok připravila novou tarifní tabulku platů, která by údajné chyby odstranila.

Tři body, které má ministr splnit:

  • Okamžité uvolnění peněz na vyrovnání nesystémových rozdílů v platech
  • Valorizace platů v roce 2009 - zvýšení nejméně o výši inflace
  • Řešení personálních problémů - sbory prý porušují stále častěji zákon o služebním poměru

Podle Štěpánka nejsou policisté motivováni k postupu na kariérním žebříčku, protože nejsou například výrazné rozdíly mezi platovými třídami. Obává se také odchodu dalších zkušených lidí od policie, jichž se týká takzvané přechodné období, kdy mohou odejít „do civilu“.