Desítky kamionů stále blokují objížďku Lanového mostu

Praha - Souvislá kolona kamionů stále stojí na objížďce Lanového mostu na Jižní spojce. Intenzita dopravy v Průmyslové ulici, kterou nákladní automobily most objíždějí, byla i v poledne na stupni čtyři až pět, řekl Josef Šašek z pražské dopravní policie. Most byl uzavřen od čtvrteční noci do nedělního podvečera, do konce oprav na něj směrem na Černý Most stále nesmějí nákladní automobily.

Jižní spojka v obou směrech hlásí stupeň tři, auta tam podle Šaška projíždějí bez větších problémů. Průmyslová ve směru na Prahu 9 je zcela zaplněna nákladními vozidly, v opačném směru je doprava na stupni tři. „Taková situace bude pravděpodobně do doby, než se most úplně otevře,“ dodal Šašek. Dopravu od rána řídí policejní hlídky.

„Z našeho pohledu je všechno v pořádku. Zatím platí, že opravy potrvají do konce srpna,“ řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Správa most opravuje poté, co pracovníci v polovině srpna zjistili pokles konstrukce.

Městská hromadná doprava nemá větší potíže. „Dnes ráno nabírala linka 183 maximálně deset minut zpoždění, všechny ostatní měly zdržení do pěti minut,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Ondřej Pečený. Na celodenní režim ale podle Pečeného nemají taková zpoždění větší vliv, několikaminutová zdržení se doženou na konečných zastávkách, kde se autobusy obracejí.

Ve směru na Prahu 5 mohou na most nákladní i osobní vozy. Nákladní  auta ale musí zpomalit na 30 kilometrů za hodinu. V opačném směru na
Prahu 9 mohou na most pouze osobní automobily, rychlost je také omezena na 30 kilometrů v hodině. Nákladní doprava i nadále využívá objížďku, která vede po Švehlově a Průmyslové ulici.

Poškozený Lanový most byl od čtvrteční noci uzavřen kvůli opravě, doprava se na něj vrátila v neděli v podvečer. Uzávěra mostu, kterým denně projede kolem 100 000 aut, působila komplikace zejména v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne, kdy se na objízdné trase tvořily dlouhé kolony. Pracovníci v polovině srpna zjistili mírný pokles konstrukce. Další opravy by měly trvat do konce srpna.