Dělnická strana podala trestní oznámení na náměstka hradeckého primátora

Hradec Králové - Dělnická strana dnes odeslala na hradecké státní zastupitelství trestní oznámení na náměstka primátora Martina Soukupa. Ten se měl provinit svými výroky v médiích, kde účastníkům shromáždění, které strana organizovala, opakovaně vyhrožoval policejním zákrokem a tím, že konání akce zabrání všemi prostředky. Mohlo tak prý dojít k porušování svobody sdružování.

To ale popírá mluvčí magistrátu Václav Svoboda. K tomuto trestnému činu prý nemohlo dojít, protože setkání proběhlo bez zásahu policie. „Policie i úředníci magistrátu velmi bedlivě sledovali průběh celého shromáždění a musím říct, že si účastníci setkání dávali veliký pozor, aby nezavdali příčinu k zásahu. Podle našeho názoru postupovali policisté zcela v duchu zákona a udělali vše, co bylo potřeba,“ řekl k tomu ve Studiu ČT24 Svoboda.

Postup policie ale kritizuje například Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých. Proti účastníkům prý měla zasáhnout, a to na základě zákonů, které zakazují podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Dalším trestným činem, kterého se měl Soukup svými výroky dopustit, má být i šíření poplašné zprávy a zneužití pravomoci veřejného činitele. Strana chce také po magistrátu vyžadovat náhradu škody, která jí vznikla vypovězením smlouvy na pronájem letního kina. „Zatím to nemáme vyčíslené, naše požadavky radnici odešleme v příštím týdnu,“ řekl předseda strany Tomáš Vandas. Hradecký magistrát naopak zahájil správní řízení proti Vandasovi, veřejné shromáždění prý úředníkům neoznámil s dostatečným předstihem.     

Celý spor se týká setkání, které Dělnická strana naplánovala na 16. srpna v letním kině Širák. Radnice jí ale na poslední chvíli vypověděla smlouvu, a proto se účastníci sešli na Ulrichově náměstí v centru. Akce trvala asi hodinu a poté se účastnici rozešli. Vše sledovala policie, která ale nemusela zasahovat.

Hradecké kino, ve kterém měl proběhnout mítink Dělnické strany.
Zdroj: ČT24