Koridor železnice na Vysočině nevyhovuje ani kraji ani obcím

Vysočina - Schválená varianta železničního koridoru na Vysočině nevyhovuje čtyřiceti obcím, přes které by měl vést. Úsek dlouhý 100 kilometrů a široký 600 metrů by bránil v jejich rozvoji. Vysokorychlostní trať si na svém území nepřeje mít ani kraj Vysočina.

Zastupitelé museli ze zákona schválit takzvané zásady územního rozvoje a do nich plánovanou trasu železnice zakomponovat. „Abychom vůbec mohli tento dokument, který je pro kraj z jiných hledisek důležitý, schválit, tak jsme se k jakési variantě vysokorychlostní tratě museli přiklonit,“ vysvětluje náměstek hejtmana kraje Vysočina Václav Kodet.

Trať nebude možné přejíždět po mostech, a tak se obyvatelé vesnice Dobronín domnívají, že to místním zemědělcům velice stíží obdělávání pozemků a lidem se zhorší dostupnost úřadů. „Tato trať ekonomicky nepřinese státu ani regionu Vysočina žádné plusy,“ tvrdí krajský zastupitel a starosta Dobronína Jiří Vlach. Problémy mají i ostatní obce.

V obci Nová ves u Světlé zasahuje vysokorychlostní koridor také do této lokality připravené pro výstavbu rodinných domů. Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky se na parcelách v současné chvíli stavět nesmí, protože je vyhrazena právě pro liniovou stavbu. „Parcely jsme už prodali. Budeme muset vlastníkům buďto vrátit peníze nebo najít novou parcelu,“ říká starostka Nové Vsi u Světlé Jarmila Bártová.

Mluvčí ministerstva ale jedním dechem dodává, že se stále připravují i jiné varianty tratě s tím, že Vysočina by měla mít alespoň jednu zastávku.