Sociální demokracie poprvé vyhrála senátní volby, ODS porazila 23:3

Praha -  Poprvé v historii zvítězila v senátních volbách sociální demokracie. Podařilo se jí tak navázat na úspěch z minulého týdne, kdy ovládla krajské volby a první kolo senátních voleb. Podle konečných výsledků voleb do horní komory parlamentu získala sociální demokracie spolu s předchozím kolem 23 křesel. ČSSD tak bude mít v horní komoře parlamentu 29 senátorů. KSČM zvítězila jen na Znojemsku. ODS byla úspěšná pouze ve třech pražských obvodech. KDU-ČSL nezískala žádné křeslo. Volební účast byla 29,9 procenta voličů.

Kandidáti za sociální demokracii zvítězili ve 22 z celkem 26 obvodů, v nichž se volební finále konalo. ČSSD si navíc přinesla jedno křeslo za Karvinsko. ODS uspěla jen ve třech pražských obvodech, o šest mandátů přišla, čímž ztratila svou nadpoloviční většinu v horní komoře. Sociální demokraté tak porazili ODS ve vzájemných duelech 16:3.

Z ostatních stran uspěla jen KSČM, která díky vítězství na Znojemsku má i nadále tři senátorské posty. Neuspěl ani jeden ze tří lidoveckých kandidátů, stejně dopadli i zástupci SNK-ED a nezávislý kandidát na Chebsku.

Vládní koalice bude mít v Senátu 44 zástupců, přišla o devět křesel a tím také o ústavní většinu. Svou těsnou nadpoloviční většinu, kterou měla jistou bez ohledu na výsledek voleb, dokázala zvýšit jen o tři senátory ODS. Levicová opozice tak v Senátu ani po letošních volbách nebude moci blokovat změny ústavy.

Účast v letošním senátním finále téměř vyrovnala rekord

Zájem lidí o letošní finále senátních voleb byl nebývale vysoký. Hlasovat přišlo 29,85 procenta lidí, což je druhý nejvyšší počet v historii pravidelných obměn třetiny horní komory. Více lidí přišlo ke druhému kolu senátních voleb jen před šesti lety, kdy se ale druhé volební kolo konalo společně s komunálními volbami. Tehdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů.

5 senátorů obhajilo svůj post, Štěch nejdéle sloužícím senátorem 

Jen pět z 20 senátorů, kteří znovu kandidovali v letošních senátních volbách, bylo zvoleno opětovně. Členy horní komory zůstanou čtyři senátoři ČSSD včetně předsedkyně klubu Aleny Gajdůškové a Miroslav Škaloud z ODS. Nejdéle sloužícím členem horní komory bude nyní díky trojnásobnému vítězství odborářský předák Milan Štěch (ČSSD), který je v Senátu od jeho ustavení v roce 1996. Dnes byl zvolen na dalších šest let.

V horní komoře českého parlamentu bude nyní zasedat o dvě ženy víc než před letošními senátními volbami. Ženy tak budou tvořit 16 procent osazenstva; dosud to bylo 13,6 procenta.

ČSSD slaví, ODS ovládl smutek

Sociální demokracie čekala na výsledky voleb v Lidovém domě s posilněným sebevědomím. Sociální demokraté označují výsledky voleb jako epochální vítězství. Podlé šéfa Lidového domu lidé chtěli změnu a jsou unaveni z vlády ODS. Paroubek opět připomíná možné spojení voleb do Evropského parlamentu s předčasnými volbami do sněmovny. Kromě sociálních demokratů slavili i komunisté, jejichž kandidátka Marta Bayerová porazila na Znojemsku ODS.

Občanští demokraté doufali, že druhé kolo senátních voleb bude pro ně úspěšnější. Brzy ale Jánský vršek ovládl smutek. Před novináře se jako první postavil osamocený šéf Senátu Přemysl Sobotka, který připomněl historicky známý rozkol v ODS. Volební štáby ODS se během dne rozdělily na dva tábory. Primátor Pavel Bém se sešel s místopředsedou Petrem Bendlem na pražském magistrátu a se třemi jedinými úspěšnými kandidáty. Oba odmítají, že by to znamenalo rozdělení strany.

Krátce po volbách šéf ODS připustil, že se ještě musí rozhodnout, zda bude na prosincovém kongresu obhajovat křeslo předsedy ODS. Místopředseda ODS Pavel Bém vyzval k tomu, aby se sjezd ODS konal dříve než v prosinci.

Symbol senátních voleb KDU- ČSL byl prázdný palác Charitas. Jediný, kdo výsledky sledoval, byl předseda senátorského klubu Adolf Jílek, který vyzval k obměně vedení KDU-ČSL. On sám zvažuje, zda dál bude zastávat funkci šéfa lidoveckých senátorů. Kandidaturu na šéfa strany již minulý týden připustil lidovecký europoslanec Jan Březina.

Zklamání zvítězilo i u SNK-ED. Ztrátu dvou senátorů ze tří si ale nedává za vinu. Atmosféra v senátu se zatím měnit nebude. I po volbách se totiž ještě naposledy sejde příští čtvrtek ve starém složení.