Kriminalistický ústav si připomíná 50 let existence

Praha - Přesně půl století už pracuje pražský Kriminalistický ústav. Své výročí si připomíná expozicí v pražském Muzeu policie, kde jsou k vidění různé předměty, například věci nalezené na místech velkých požárů a dalších neštěstí i vražedné zbraně ze známých případů.

Od drobností a zajímavostí, jakými jsou třeba cesta mobilu do vězení v bochníku chleba nebo velký tlumič hluku výstřelů z policejní laboratoře 50. let, až k předmětům, kterými se vraždilo. Vystavena je například zbraň tzv. lesního střelce Viktora Kalivody, nebo sud, který kriminalisté vytáhli ze dna Orlické přehrady po sérii vražd v 90. letech.

Expozice dále ukazuje, že Kriminalistický ústav se profiluje především na expertizách z biologie, genetiky, fyziky, chemie či daktyloskopie. Letošním rokem je už deset let součástí uznávané evropské sítě kriminalistických ústavů.

„Musíme sledovat vědecko-technický vývoj v jednotlivých oborech, například zajišťování daktyloskopických stop z nábojnice za použití nové metody,“ říká k tomu policejní prezident Oldřich Martinů.

Ústav si přeje hlavně nový objekt

Kriminalistický ústav do dalších padesáti let existence provází především jedno přání. „Aby se dožil stejně jako v jiných zemích nového objektu,“ uvedl jeho ředitel Emil Vančo. Ústav dnes totiž sídlí v budově z 30. let minulého století, která už nevyhovuje ani kapacitou, ani dispozičně.