Policie obvinila tři údajné neonacisty kvůli útoku na rabína

Praha - Policisté obvinili tři mladíky, které podezírají z toho, že v úterý večer napadli v pražské Široké ulici německy hovořícího muže. Útočníci byli zřejmě příznivci neonacistického hnutí. Dvaapadesátiletý napadený je údajně izraelský rabín. Obviněným hrozí rok až pět let vězení, policie navrhla všechny tři umístit do vazby.

Trojice podle policie na muže zaútočila kvůli jeho vyznání, o kterém podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana vypovídalo i jeho oblečení: „Napadli ho nejprve hlasitým pokřikováním, hanlivým vůči jeho vyznání.“ Následoval prý fyzický útok pomocí dlažebních kostek, které si přinesli s sebou. Jedna z kostek napadeného zasáhla do nohy, útočníci jej prý poté ještě kopli. Muž se pak podle Hulana snažil nalézt pomoc v místní restauraci, před níž se incident odehrál.

„Trojice se poté dala na útěk směrem k ulici Maiselova,“ uvedl mluvčí. Následně ji ale zadrželi policisté, kteří v židovské části Starého Města hlídkovali od pondělního večera kvůli informacím o možných akcích neonacistů v souvislosti se 70. výročím Křišťálové noci.

Policejní vyšetřovatel trojici obvinil z trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, výtržnictví a ublížení na zdraví v souvislosti s vyznáním. Jednomu z mladíků je podle Hulana 21 let, zbylí dva jsou o dva roky starší. Dva z obviněných navíc již v pondělí podle policie napadli jiného muže ve stanici metra Můstek. Lze tak očekávat rozšíření jejich obvinění.