Středočeská ČSSD odsouhlasila nové složení krajské rady

Praha - Na dnešní večer svolala středočeská ČSSD schůzi do pražského Lidového domu. Členové krajského výkonného výboru sociálních demokratů spolu s klubem krajských zastupitelů na závěr jednání schválili návrh na složení nové krajské rady. Definitivně potvrzena byla taktéž kandidatura Davida Ratha na krajského hejtmana. Ve zbývající desetičlenné radě zasednou podle stávajícího návrhu dvě ženy. Nové uskupení bude ustavujícím zastupitelstvem schváleno 24. listopadu.

Náměstkem hejtmana pro oblast zdravotnictví se stane lékař z Benešova Zdeněk Seidl, resort financí dostane na starost kladenský ekonom Marcel Hrabě. Funkce náměstka pro dopravu byla svěřena bývalému členu magistrátu Mladé Boleslavi Robinu Povšíkovi. Ženské osazenstvo v krajské radě zastoupí Lenka Šmídová jako radní pro sociální věci a Zuzana Moravčíková. Té připadne post náměstkyně hejtmana pro oblast majetku. Na pondělí 24. listopadu svolal dosluhující středočeský hejtman Petr Bendl ustavující zastupitelstvo, které novou krajskou radu a hejtmana musí odhlasovat.

Podpory své vlády ve středočeském kraji se sociální demokraté dočkají od KSČM. Koalici s komunisty sociální demokraté zamítli s tím, že již před volbami tvrdili, že nejpřijatelnější model vládnutí je pro ně jednobarevná menšinová vláda sociální demokracie s tolerancí ostatních stran.