Vydávání anonymních karet Opencard má zpoždění

Praha - Vydávání anonymní přenosné verze karty Opencard se zpožďuje. Zástupci města slibovali její vydávání v listopadu, mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný nyní odhaduje, že si ji lidé budou moci pořídit nejdříve v polovině prosince. Podle něj je vše technicky připraveno, spuštění závisí na tom, kdy materiál schválí městská rada a zastupitelstvo. Vydání anonymní verze už dříve požadovalo sdružení Iuridicum Remedium. Projekt Opencard získal v polovině listopadu anticenu za narušování soukromí lidí.

Anonymní Opencard bude možná v prosinci 

Opatrný uvedl, že podklady měly jít na program rady tento týden, materiál ale byl z neznámých důvodů už několikrát odložen. Návrh ale bude muset schválit i zastupitelstvo, které ho projedná nejdříve 11. prosince. Podle Opatrného tak anonymní Opencard dostanou lidé zřejmě „pod stromeček“.

Zájemci si nyní mohou kartu pořídit pouze tehdy, pokud uvedli své jméno. Karta dnes slouží především jako tramvajenka, průkazka do městské knihovny a dále také při placení parkovného v Praze 1 nebo při zjišťování dopravních přestupků, kterých se motoristé na území hlavního města dopustili.

Anonymní karta bude mít určitá omezení 

Anonymní karty ale podle Opatrného neumožní využívat všechny služby, například čtenářský průkaz do knihovny musí být registrován vždy na konkrétní osobu. Její vydání také bude už od začátku zpoplatněno, podle návrhu za ni zájemci dají 200 korun. Klasická nepřenosná karta je do konce roku zdarma a platí čtyři roky, přenosná zřejmě bude mít poloviční platnost.

Na přenosnou Opencard ale bude možné nahrát kupony na cestování MHD. Tramvajenku si pak budou moci mezi sebou půjčovat například členové rodiny, pořídit si ji mohou také firmy pro své zaměstnance nebo turisté. Přenosný roční kupon vyjde na 6100 korun, což je o 1350 korun více než kupon na jméno, chystají se údajně i přenosné třiceti a devadesátidenní. „Kupony ale nebude možné při ztrátě karty převést na novou kartu. Stejně tak nebude možné zpětné prokazování, pokud si kartu zapomene držitel doma,“ řekl Opatrný. Dodal, že tím chce město zamezit tomu, aby jednu kartu používalo například deset studentů.

Klasická karta bude stát 200 korun

Materiál, který umožní vydávání přenosné karty, by měl obsahovat i ceny Opencard v příštím roce. Podle návrhu bude od ledna klasická karta stát 200 korun, s kontaktním čipem, který umožňuje používání elektronického podpisu, pak pětistovku. Za ztrátu nebo poškození se bude platit stejně jako za vydání karty nové. Počítá se také s tím, že by se nepřenosná karta mohla vydávat na počkání, k dispozici by byla v paláci Adria a stála by 400 korun. Nyní její vydání trvá zhruba dva týdny.

Projekt Opencard má své kritiky

Projekt Opencard má také řadu kritiků, podle některých z nich už metropoli stál několik set milionů korun. Při prodeji karet se tvořily před prodejními místy dlouhé fronty. Organizace Iuridicum Remedicum magistrátu za projekt Opencard udělila antiocenění za narušování soukromí lidí. „Kumulace funkcí na jednu kartu ale vede ke snížení její bezpečnosti, protože se shromažďují informace z více zdrojů,“ připouští Ivo Rosol, odborník v oblasti čipových karet.

Opencard nahradí všechny průkazky na MHD

Karta Opencard by měla do dvou let nahradit nahradit všechny průkazky na cestování pražskou veřejnou dopravou. V současné době ji vlastní asi 236 000 lidí. Pražané i návštěvníci metropole si ji pořizují především kvůli ročnímu kuponu na MHD. Dopravní podnik už nebude pro příští rok vydávat klasický papírový kupon, roční jízdenka bude už jen elektronická a bude nahraná na kartě Opencard.