Důchodci protestují proti zrušení zastávky MHD v Pardubicích

Pardubice - Pardubický magistrát řeší neobvyklý spor. Důchodci a invalidé z městské části Dukla si stěžují na to, že jim dopravní podnik zrušil jednu ze zastávek městské hromadné dopravy. Chystají podpisovou akci - chtějí, aby zastávka zase fungovala.

Autobusy MHD nezastavují v Jilemnického ulici už od začátku prosince. Části pardubických občanů se tak ulevilo. „My jsme zastávku Jilemnického přestaly používat z toho důvodu, že v předchozí ulici Staňkově, vznikl jakýsi odpor občanů k provozu MHD v této lokalitě,“ vysvětluje Pavel Bureš z odboru dopravy pardubického magistrátu.

Staňkova ulice totiž městské hromadné dopravě nevyhovuje, protože je úzká. Tamní obyvatelé dlouho upozorňovali na hluk projíždějících autobusů a praskající zdi svých domů. Odbor dopravy jim proto vyhověl, linku číslo 6 odklonil na jinou trasu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kvůli tomu ale staří lidé a také invalidé nyní mají nejbližší zastávky MHD stovky metrů daleko. Cesta na autobus je pro ně teď v zimě doslova utrpením. Chtějí proto zorganizovat petici za obnovu zrušené zastávky.

Magistrát uvažuje o vrácení linky do původní trasy, aby zajistil dopravní obslužnost. Lidé ze sousední Staňkovy ulice, ale o znovuzavedení linky číslo 6 v původní trase nechtějí ani slyšet. Odbor dopravy tak bude hledat kompromis jen těžko.