Změny na silnicích: Řidiči na Pardubicku si stěžují na nedostatek formulářů

Pardubice - Řidiči si zvykají na změny, které na českých silnicích platí od Nového roku. Jednou z nich je i přivolání policistů k dopravním nehodám, u kterých škoda přesáhla sto tisíc korun. Praxe ale ukázala, že zdaleka ne vždy se řidiči dokážou domluvit anebo vzniklou škodu neumějí správně odhadnout. Řidiči na Pardubicku si stěžují na nedostatek formulářů pro záznam o dopravní nehodě.

Policisté stížnosti pardubických řidičů potvrzují. „V naprosté většině případů účastníci formuláře u sebe nemají, snaží se je sehnat jakýmkoli způsobem,“ potvrzuje Štefánie Macháčková. „Je to velmi jednoduché. Formulář je možné si vytisknout z internetu nebo na České kanceláři pojišťoven,“ informuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.  

„V osmdesáti procentech případů nás řidiči k dopravní nehodě opravdu volají. Od začátku roku už máme evidováno 56 přestupků a dopravních nehod. Lidé stále volají policii a chtějí, abychom u dopravní nehody alespoň asistovali,“ dodává Štefanie Macháčková z pardubické policie.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Tam, kde není potřeba policie, si řidiči sami zajistí odtažení havarovaného auta. „Řidič si může zavolat rovnou odtahovou službu, která má smlouvu s pojišťovnou, nebo může volat asistenční službu pojišťovny a ta všechno zařídí,“ radí majitel odtahové služby Pavel Kovář.  

Novinkou je také zelená karta, která slouží jako kontrolní doklad o povinném ručení. Žádosti o její vydávání nyní zaměstnávají pracovníky pojišťoven. „My jsme zaznamenali opravdu zvýšený nápor klientů, kteří žádají jak euroformuláře, tak vyplněnou zelenou kartu,“ říká mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda. U zelené karty policisté i pojišťovny upozorňují na povinnost mít ji vždy podepsanou.