Zastupitelé schválili pronájem Malostranské besedy

Praha - Zastupitelstvo Prahy 1 schválilo pronájem Malostranské besedy, která zrovna prochází rekonstrukcí. Výherce výběrového řízení - akciová společnost Malostranská beseda - převezme budovu zřejmě už letos na podzim. Za pronájem zaplatí víc než jeden a půl milionu korun ročně, navíc musí dalších dvacet milionů investovat do vybavení.

Hlasování o pronájmu Malostranské besedy provázely spory. Někteří zastupitelé označili zasedání za kašpárkové divadlo, jiní s uzavřením smlouvy nesouhlasili. Nakonec ale pronájem na 20 let schválili. „My jsme hodnotili velmi pečlivě kulturně společenské využití Malostranské besedy. Chceme, aby sloužila jako kulturně společenské centrum,“ říká starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

O pronájmu se hlasovalo už podruhé. První soutěž, ve které uspěla společnost 2media.cz, zrušilo zastupitelstvo na podzim. Nabídku tehdy označilo za nevýhodnou a Praha musela vypsat nové výběrové řízení. V něm sice vyhrála jiná firma, ale stejní lidé. Jejich nabídka se od té předchozí příliš nelišila. Za pronájem zaplatí víc než 1,5 milionu korun ročně, dalších dvě stě tisíc dostane městská část za pronájem zahrádky před besedou.

Předseda představenstva akciové společnosti Malostranská beseda Pavel Smeták vnímá negativně především odchod herce Jaroslava Duška. Ten měl mít v Malostranské besedě na starosti plánovanou divadelní scénu. Po průtazích na zastupitelstvu však projekt opustil. Nový nájemník plánuje kromě divadla ještě kulturní centrum, kde budou probíhat výstavy, přednášky a setkání spolků.