Dopravní podnik v Praze se potýká s finančními problémy

Praha - Dopravní podnik hlavního města Prahy se potýká s finančními problémy. Místo devíti miliard, které podle slov vedení potřeboval, dostal něco málo přes sedm. Radnice už slíbila dopravnímu podniku pomoc. Nedostatečné finanční krytí by mohli pocítit i cestující.

Bez pomoci magistrátu hrozí zdražení jízdného nebo rušení některých linek. „Úhrada veřejné služby, tedy MHD, je pod úrovní 2008 a nestačí na ty úkony, které jsou pro hlavní město na letošek objednány,“ vysvětluje pražský zastupitel a člen finančního výboru Karel Březina (ODS).

I když by se podle slov vedení mohlo letos dopravnímu podniku podařit něco ušetřit, rezervy by podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka měly být použity na zlepšení kvality poskytovaných služeb, a ne na běžný provoz.

Dopravní podnik uvažuje buďto o zdražení jízdného, nebo o omezení denních linek hromadných prostředků - a to až o 19 procent. Mohly by se i zvýšit intervaly tramvají, autobusů a metra. „Zatím není rozhodnuto o výši finančních prostředků na letošní rok, takže nemáme žádné podklady pro to, abychom realizovaly některé tyto návrhy,“ vyjadřuje se k situaci mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

Právě tyhle krizové varianty donutily magistrát jednat. Finanční výbor začal přemýšlet, kde vzít peníze na doplnění rozpočtu dopravního podniku. Tomu navíc chybí i peníze na investice a zvažuje proto úvěr. „Já se osobně domnívám, že by to byla chyba si vzít úvěr DP, protože to jsou finanční prostředky, které jsou rozhodně dražší než ty, které může poskytnout hlavní město,“ říká předseda finančního výboru pražského magistrátu Petr Hulínský.

Finanční výbor zatím zvýšení dotací neschválil, situací pražského dopravního podniku se bude zabývat znovu za měsíc.