Během MS v Liberci budou posíleny vlaky v regionu

Liberec – Během lyžařského mistrovství světa, které proběhne v druhé polovině února v Liberci, posílí České dráhy některé vlaky mířící do severočeské metropole. O víkendu večer mají jezdit na nejvýznamnějších tratích v okolí Liberce vlaky stejně jako v pracovní dny, více spojů přijede také z Drážďan.

Změny se dotknou spojů na tratích mezi Libercem a Turnovem, Libercem a Tanvaldem a Libercem a Zittau. Na vybrané spoje nasadí České dráhy modernizované jednotky Regionova a osobní vlaky i rychlíky posílí o další vozy, řekl mluvčí Českých drah Petr Pošta. Vedle mimořádných regionálních a meziregionálních spojů se ovšem cestující na těchto tratích musí mezi 18. únorem a 1. březnem připravit na některá omezení, zejména mimořádné přestupy z jedné soupravy do jiné.

Liberecký kraj, který si spoje a posily objednal, přijde rozšíření dopravy na dva miliony korun. Lyžařský šampionát totiž výrazně omezí průjezd Libercem a problémem může být v Liberci zaparkovat. „Cestujícím se proto určitě vyplatí využít veřejnou dopravu než se složitě orientovat ve městě a okolí v automobilu,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Martin Sepp. Město se zároveň rozhodlo, že během mistrovství nebude vybírat jízdné v MHD.

Severočeský region je z železničního hlediska jedním z nejzaostalejších. Na území Libereckého kraje není žádná elektrizovaná trať, všechny tratě jsou jednokolejné. Z krajského města jezdí přímé vlaky do Hradce Králové a Pardubic, Ústí nad Labem nebo Drážďan. Přímé železniční spojení s Prahou Liberec nemá.