Brožová Polednová podala další stížnost proti nástupu do vězení

Praha - Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová Polednová se snaží odvrátit nástup do vězení všemi možnými prostředky. Její advokát koncem minulého týdne podal stížnost proti usnesení, kterým městský soud zamítl její žádost o odklad trestu ze zdravotních důvodů. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Bývalá prokurátorka požaduje zrušení rozsudku a zastavení trestního stíhání.

Prokurátorka byla loni odsouzena za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové k šestiletému trestu. Novou stížností se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze. Jeho mluvčí Jan Fořt potvrdil, že stížnost dostali tento týden. Soud ale podle něj rozhodne až poté, co dostane kompletní spis Polednové. Ten má v současné době Nejvyšší soud (NS), který posuzuje její dovolání.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu oddaluje námitka podjatosti

Rozhodnutí NS ale oddaluje námitka podjatosti, kterou odsouzená podala proti celému senátu vedenému Petrem Hrachovcem. Požaduje, aby její případ řešil jiný senát. Hrachovec s kolegy loni vyhověl dovolání nejvyšší státní zástupkyně a nařídil v procesu pokračovat. Soudy jej předtím zastavily s tím, že role Brožové Polednové v případu Horákové nebyla tak zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu, a proto je skutek promlčen. NS tehdy uvedl, že podobný čin promlčet nelze. Bývalá prokurátorka si proto myslí, že by senát tentokrát nerozhodl nestranně.

Sedmaosmdesátiletá Polednová trpí podle dřívějšího vyjádření soudce městského soudu Petra Brauna například takzvanou praktickou slepotou. Soudce kvůli tomu nechal loni vypracovat znalecký posudek. Z dokumentu podle něj vyplývá, že je schopna nastoupit do vězení za určitých podmínek, jako je dostatečně osvětlená cela či lékařská péče. Vězeňská služba následně uvedla, že je schopna takové podmínky zajistit.

Bývalá prokurátorka zaslala soudci další lékařské zprávy

Brožová Polednová v poslední době zaslala soudci další lékařské zprávy, ve kterých argumentuje například i cukrovkou či špatnou srážlivostí krve. Ze zpráv ale nevyplývá ohrožení jejího života či zdraví, a o jejím dalším osudu by tak mohli rozhodnout vězeňští lékaři.

Bývalá komunistická prokurátorka je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Pražský vrchní soud ji za to počátkem září loňského roku poslal na šest let do vězení. Bývalé prokurátorce tak snížil nepravomocný osmiletý trest městského soudu. V její prospěch podala loni v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus ale žádost zamítl.