Mrština odchází z ČSSD

Náchod - Miloslav Mrština ukončil své členství v ČSSD, i když mu náchodská organizace vyjádřila podporu. Tamní buňka sociální demokracie dnes rozhodovala o tom, jestli regionálního politika vyloučí ze svých řad kvůli skandálu s dotacemi pro veřejný dům a kvůli pochybným lustračním osvědčením. Grémium ČSSD už dříve Mrštinu vyzvalo, ať neprodleně opustí řady sociálních demokratů. Kauzu Mrština odstartovala před necelými dvěma týdny Mladá fronta Dnes.

S návrhem grémia na vyloučení Mrštiny z ČSSD nesouhlasilo 15 z celkem 23 přítomných sociálních demokratů. S ukončením členství souhlasilo šest členů, dva hlasy byly neplatné, řekl Kylar. Celkem má náchodská organizace 37 členů. Poté, co místní organizace vyjádřila nesouhlas s vyloučením Mrštiny, on sám se rozhodl ze strany odejít. Své členství prý ukončil po dohodě s předsedou strany Jiřím Paroubkem. „Budu dále bojovat a chci dokázat, že všechno je lež a jsou to manipulace. Bude lepší, když to budu obhajovat sám,“ řekl Mrština. Na otázku, zda je připraven se do sociální demokracie vrátit, řekl pouze, že to se ještě rozhodne. Mrština existenci klubu pro pány v hotelu nepopírá, podnik prý ale neprovozoval, pouze pronajímal. Dotace prý navíc získal až později, když už klub v hotelu nebyl. Spolupráci s komunistickou státní bezpečnostní Mrština odmítá.

Deník uvedl, že sociálnědemokratický politik vlastnil v Náchodě veřejný dům Vyhlídka a na jeho provoz dostal v roce 2006 od ministrů ČSSD státní příspěvky převyšující částku 5 milionů korun. Tři miliony a 800 tisíc měl podle listu dostat od ministerstva práce a sociálních věcí. Mrština to ale popírá a tvrdí, že částku dostal od Úřadu práce v Hradci Králové. Ten tehdy vedl současný poslanec za ODS David Kafka. „Byl to projekt na získání práce pro dlouhodobě nezaměstnané,“ vysvětluje Mrština. Kafka korektní využití dotací potvrzuje: „Ty peníze byly použity v pořádku, takže projekt byl také v pořádku. Byl v pořádku a dopadl v pořádku.“ Mrština po vypuknutí aféry slíbil, že do vyřešení problému raději pozastaví své členství v ČSSD. Pak si to rozmyslel. „Podle mého názoru už by sociální demokracie neměla být zatěžována problémy pana Mrštiny. Pan Mrština by měl ze sociální demokracie odejít,“ dodává však nekompromisně místopředseda strany Bohuslav Sobotka (ČSSD). Náchodská buňka sociální demokracie, jako Mrštinova mateřská organizace, byla jediná, která ho mohla členství ve straně zbavit.

Mrština stál několik let v čele krajské organizace ČSSD v hradeckém kraji, byl také členem předsednictva strany. Náchodská ČSSD loni v březnu vyloučila ze strany poslance Evžena Snítilého. Snítilý proti vůli ČSSD volil v prezidentské volbě Václava Klause.