Vlna solidarity se zahraničními dělníky - lidé nosí jídlo i peníze

Plzeň - Cizinci, kteří v Česku zůstali kvůli krizi bez práce, přeci jen nezůstanou bez pomoci. Církve v Plzeňském kraji pořádají sbírky a charitativní akce, které vyvolaly vlnu solidarity. Hodnota darů se blíží 200 tisícům korun. „Už dva měsíce jsme bez práce. Nemáme peníze a jsme vděční za každou pomoc. Plzeňská charita nám sem přivezla jídlo,“ pochvaluje si Baigalmá Davaadargová z Mongolska. Plzeňsko přitom patří mezi lokality s největším počtem nezaměstnaných cizinců v Česku.

Na pomoc cizincům v nouzi se na Plzeňsku pořádá několik sbírek. Lidé přispívají penězi, nosí i potraviny a hygienické potřeby. „Podle mě je to hodně potřebné jim pomáhat, protože jim nikdo jiný nepomůže,“ zdůrazňuje organizátorka sbírky Dora Satková. Padesát tisíc poslala také evangelická církev, která má pro takové účely fond a pomáhá i římskokatolická církev.

Pracovníci diecézní charity teď objíždějí ubytovny a rozdávají pomoc, plzeňská charitativní poradna navíc pomáhá cizincům i při jednání na úřadech a s vyřizováním dobrovolných návratů do vlasti.

Ty zavedlo 16. února ministerstvo vnitra. Zahraniční pracovníci, kteří přišli v Česku v důsledku finanční a hospodářské krize o místo, mohou žádat o letenku zpět do své vlasti. České úřady jim navíc vyplatí kapesné 500 eur (v přepočtu asi 14 tisíc korun). Stát se tak snaží zabránit tomu, aby se propuštění cizinci dostávali v Česku do ilegality, což by vedlo k masivnímu nárůstu kriminality a organizovaného zločinu.

Řadě cizinců peníze od vlády velmi usnadní situaci. Někteří by se vrátili domů již dříve, neměli však na cestu dostatek prostředků a ani práci, kde by si je mohli vydělat. „Šli do Česka se špatnými informacemi. Tady není ta situace tak dobrá, a tak se prostě chtějí vrátit domů,“ poznamenala mongolská tlumočnice Jagarma Dagvasurinová. Právě Mongolové patří mezi ty, kteří program dobrovolných návratů hojně využívají.