Paroubek po schůzce s Klausem: Volby by se mohly konat již v říjnu

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na dnešní schůzce s prezidentem republiky Václavem Klausem oznámil, že chce co nejdříve jednat se všemi předsedy politických stran, především s předsedou ODS. Šéf sociálních demokratů je přesvědčen, že nastalou situaci je možné řešit velmi rychle. Šéf sociálních demokratů předpokládá, že ještě dnes se sejde s předsedy parlamentních politických stran. Paroubek po schůzce novinářům řekl, že sociální demokraté již začínají pracovat na ústavním zákonu o rozpuštění sněmovny tak, aby se předčasné volby mohly konat v říjnu. Normu by musela ale schválit ústavní většina, tedy 120 poslanců.

Po zhruba hodinové konzultaci s prezidentem rovněž řekl, že důležitá je dohoda na přijetí zákona, kterým může být rozpuštěna sněmovna. ČSSD je připravena takový zákon předložit. Norma by mohla mít podporu napříč spektrem - například šéf Senátu Přemysl Sobotka prohlásil, že by takový zákon podpořil, protože to je jediná cesta, jak ven z patové situace. Problém by s tím neměla ani KDU-ČSL, zelení nebo KSČM. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je lepší i kvůli předsednictví mít předčasné volby, než tři neúspěšné pokusy sestavit vládu. Ve hře je i novela, která leží ve sněmovně - rozpuštění dolní komory.

Paroubek se přesto domnívá, že z technických důvodů není možné, aby předčasné volby byly dříve než v říjnu. Jednání s Klausem hodnotil jako konstruktivní, s jehož výsledkem je spokojen.

Paroubek: Volby by mohly být v říjnu

„Já budu jednat o tom, aby Česko mělo vládu, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny, která přivede tuto zemi k předčasným volbám, nejlépe v říjnu, kdy je to technicky možné. Již dnes jsem vydal pokyn, abychom urychleně začali zpracovávat zákon o ukončení funkčního období této sněmovny.“

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek přijel na Hrad s tím, že pro Českou republiku je prospěšné, aby tato vláda dokončila české předsednictví EU a zároveň pokračovala v řešení hospodářské krize v zemi. Po schůzce s prezidentem Čunek novinářům řekl, že ho překvapilo, že prezident, přestože vidí nevraživost ve sněmovně, zatím prosazuje dohodu politických stran. Zatím se podle něj nechce uchýlit k direktivnímu řešení.


Pozvánku na Hrad dosud nedostali předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf zelených Martin Bursík. Očekávají nicméně, že Klaus bude jednat se všemi lídry sněmovních stran. „Je to záležitost pana prezidenta. Já se ničeho nedožaduji, avšak sněmovna má 200 poslanců a řada věcí nemůže být bez KSČM dojednána. Na podzim 2006 se naše strana chovala velmi konstruktivně. Optimální variantou je v tuto chvíli ústavní zákon, který by zkrátil funkční období poslanců,“ uvedl Filip.

Kdo bude vládnout do předčasných voleb?

Kdo povede Česko do doby, než budou vypsány předčasné volby - pakliže se tak stane, není úplně jasné. Variant je několik, Topolánkovou vládou v demisi počínaje a úřednickou vládou konče. Paroubek by byl ochoten nechat dovládnout Topolánka - požaduje ale odchod ministra vnitra Ivana Langera a nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Sociální demokraté, jak už řekli dříve, dávají přednost vládě odborníků, která bude mít podporu napříč politickými stranami. Klíčové pro další vývoj bude to, co krize udělá s ODS. Zda zůstane stát za Topolánkem a nebo se rozdělí.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24