Na Liberecku zaskočil cestující nový dopravní systém

Liberec - Nový systém cestování, který se od dnešního rána testuje zhruba na čtvrtině území Libereckého kraje, řadu lidí zaskočil. Integrovaný dopravní systém kraje začal fungovat i na Českobudsku, kde se platí pomocí speciálních karet. Kdo kartu nemá, tak v autobusu zaplatí více a takových cestujících je většina. Integrovaný systém IDOL zavedl nové tarify, což znamená zdražení zejména v autobusové dopravě, na železnici naopak mohou cestující ušetřit. Musí mít ale krajskou čipovou kartu Opuscard. Zdražila se i městská doprava v Turnově.

Řada lidí se spuštěním integrovaného dopravního systému kraje pocítila zdražení. Na trase z Českého Dubu do Liberce si cestující připlatili dvě koruny. Z Turnova do Liberce už šest korun. „Kdo nebude mít Opuscard a bude mít papírový lístek, tak tam opravdu dochází k navýšení ceny toho jednotlivého jízdného,“ uvedla koordinátorka veřejné dopravy Pavlína Velikovská ze společnosti Korid LK.

Lidé, kteří ještě v neděli jezdili turnovskou MHD za šest korun, dnes zaplatili o dvě koruny víc. Řada z nich tím byla nemile překvapena. Cestování s čipovou kartou v Turnově bylo přitom ještě levnější. Některé cestující zaskočila informace, že starou čipovou kartou sice mohou platit dále, ale žádné slevy a výhody z toho už mít nebudou.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Levněji mohou ale lidé cestovat po železnici z Turnova do Liberce. Podmínkou je ale krajská karta Opuscard, se kterou je možné na zvolené trase libovolně přesedat z autobusu na vlak i do městské dopravy v Turnově a Liberci, což s běžnou jízdenkou nejde.

Lidé si dnes stěžovali i na pomalé odbavení, kvůli kterému měly některé ranní autobusy zpoždění. „V některých vozech měli ráno s novým systémem problémy, rychle jsme to ale vyřešili,“ řekl Tomáš Roubiček, ředitel ČSAD Semily, které je největším dopravcem v kraji. Dodal, že řidiči prodělali řadu školení. „Systém je ale nový a tak si na něj musí zvyknout a naučit se s ním pracovat,“ vysvětlil.

Cestující s kartou ušetří a navíc mohou libovolně přesedat mezi vlaky, autobusy a městskou hromadnou dopravou. Koordinátor veřejné dopravy připustil, že informační kampaň k novému systému cestování nebyla dostatečná a v následujících dnech ji zintenzivní. Zatím se zaměřila jen na oblast Turnova a okolí Českého Dubu, kde se nyní systém testuje. Bližší informace k novému systému najdou lidé také na internetu. V celém Libereckém kraji má systém začít fungovat od 1. července.