Policie nebude kvůli krizi dobírat policisty do plných stavů, tvrdí Pecina

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina chce příští rok zřejmě zvolnit tempo nabírání policistů. "To, jak se krize, která je skutečně hluboká, alespoň ta rozpočtová, dotkne policie, je to, že policie nebude dobírat policisty do plných stavů. Ona by to stejně nestihla," řekl Pecina v Interview ČT24. U policie je přitom stále nedostatek lidí - mužů zákona chybí v Česku přes 4 200 - a pokračuje náborová kampaň Pomáhat a chránit, která loni pomohla rozšířit řady policistů. Pecina také zastavil prodej několika objektů v majetku ministerstva.

V průběhu příštího roku chce Pecina tempo nabírání policistů zvolnit tak, aby se ministerstvo vnitra nedostalo do problémů s provozními výdaji nebo s výdaji na investice. „Představuji si to tak, že na příští rok by měla mít policie stabilizovaný rozpočet. Policie a hasiči musí dostat to, co potřebují,“ prohlásil Pecina.

Citelný nedostatek uniformovaných mužů se přitom měl vyřešit další náborovou kampaní, jejíž náklady se vyšplhají na dvacet milionů korun. V dubnu ji představil policejní prezident Oldřich Martinů s tím, že akce navazuje na loňskou kampaň, která pomohla rozšířit řady policistů o téměř 3 800 lidí. Kampaň má doprovázet i televizní spot renomovaného režiséra F. A. Brabce. Počet přijatých příslušníků díky první kampani loni přesáhl počet těch, kteří od policie odešli, a tento trend podle Martinů pokračuje i letos.

Interview ČT24

Pecina v Interview také kritizoval rozpočet ministerstva, který prý byl podivně nastaven a byly podceněny výdaje na běžný provoz. „Podivné je, když už 1. ledna víte, že rozpočet, který vám schvaluje sněmovna, je nereálný, a budete muset dělat rozpočtová opatření,“ řekl Pecina s tím, že on bude chtít pro příští rok stabilizovaný a reálný rozpočet. Resort vnitra má pro letošek o dvacet procent osekané výdaje, což by se ale policistů a hasičů dotknout nemělo.

Pecina zastavil prodej majetku ministerstva

Pecinův předchůdce Ivan Langer (ODS) prodával některý majetek ministerstva, Pecina zastává jinou filozofii, proto zastavil prodej asi pěti nebo šesti objektů. „Budu prodávat majetek, který je zbytný, tedy nepotřebný, a uznalo ho i ministerstvo financí,“ prohlásil Pecina. To, co podle něj vnitro potřebuje, se prodávat nebude. Jednalo se například o prádelnu v Kolíně, podle Peciny ministerstvo financí neuznalo objekt jako nepotřebný, a proto stále patří ministerstvu. „To, co si prodávají krajská ředitelství, tam ten prodej ponechám plně v kompetenci krajských ředitelů,“ dodal.  

Kopp by mohl o Krakatici promluvit 

Novopečený ministr vnitra také prohlásil, že zbaví mlčenlivosti bývalého policistu Oldřicha Koppa, který chce hovořit o spisu Krakatice - spisu, který mapuje styky kontroverzního podnikatele Františka Mrázka s politiky a podléhá utajení - a žádal Pecinu o zbavení mlčenlivosti. „Jestli bude chtít hovořit před poslanci nebo před inspekcí policie, tak ho mlčenlivosti zbavím, jestli bude chtít hovořit před novináři, tak ho mlčenlivosti nezbavím,“ prohlásil. Kopp je už druhým policistou, který o zbavení mlčenlivosti v souvislosti se spisem žádal.