Ležáky si připomněly vypálení osady nacisty

Ležáky (Chrudimsko) - Stovky lidí si dnes připomněly na místě bývalé osady Ležáky 67. výročí jejího vypálení nacisty. Na místě, kde stojí na půdorysech domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili příchozí památku 52 vyvražděných obyvatel. Účastníci položili věnce k pomníku Kniha obětí, na němž jsou vytesána jména zavražděných. S hlavním projevem vystoupil předseda sněmovny Miloslav Vlček, který zdůraznil, že přes to, že některé extremistické organizace nacistickou ideologii nyní oživují, měl by příklad Ležáků ukázat, že pro růst extremismu a xenofobie není v české společnosti místo.

Nacisté vypálili Ležáky 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že z lomu Hluboká poblíž osady udržovali parašutisté vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Dospělí obyvatelé byli odvlečeni do Pardubic a ještě téhož dne bez soudu popraveni, děti byly poslány do vyhlazovacího koncentračního tábora. Ceremoniálu se zúčastnily také sestry Šťulíkovy, které jediné masakr v Ležákách přežily. V době, kdy byly odvlečeny a poslány do Německa na převýchovu, jim byl jeden a dva a půl roku.

Dnes v ležáckém údolí stojí na půdorysech devíti vyhlazených domů jen strohé žulové náhrobky s vytesaným křížem, místo je národní kulturní památkou. Loni v červnu se ležácký areál stal součástí Památníku Lidice.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)
Památníku Ležáky se ujal stát.
Zdroj: ČT24