Vlaky z Vídně do Břeclavi budou opět jezdit včas

Vídeň – Podle jízdního řádu budou od soboty opět jezdit dálkové vlaky z Vídně do Břeclavi, které dále pokračují na Brno nebo Přerov. "Pravidelné zpoždění" 30 minut si spoje Eurocity vozí od konce května, kdy bouře poničila zabezpečovací zařízení u stanice Süssenbrunn na vídeňském železničním okruhu a vlaky musely nádraží objíždět. V prvních dnech po nehodě byla běžná až 90minutová zpoždění, později se podařilo zkrátit je asi na půlhodinu. Z téhož důvodu byl zpožděn i prezentační railjet, který vypravily rakouské dráhy ÖBB na výstavu do Ostravy a který do Česka přijel zhruba s půlhodinovým zpožděním.

Podle prvních odhadů měla být závada odstraněna ve stejný den, kdy k ní došlo. Postupně ale rakouská strana termín zprovoznění tratě oddalovala. „Zařízení vyřadila z provozu bouře, při které spadl strom na trolejové vedení. To zkratovalo zabezpečovací zařízení a následně vznikl požár v řídící místnosti,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Současně se zprovozněním zabezpečovacího zařízení v Süssenbrunnu ovšem končí i opatření, podle kterého nebyla při cestě Pendolinem do Vídně a zpět potřeba místenka.

Vlaky z Prahy, Brna i Ostravy se na opravenou trať na východě rakouského hlavního města vrátí jen na několik měsíců. Od nového jízdního řádu bude uzavřeno vídeňské Jižní nádraží a podle zveřejněných návrhů jízdního řádu na příští rok budou Eurocity z Česka končit buď na Západním nádraží, nebo Vídní pouze projedou a budou pokračovat do stanice Wiener Neustadt, eventuálně až do Villachu.