ČSSD schválila program a kandidátky - Rath i Zubová zůstávají

Praha - Sociální demokraté dnes na programové konferenci v Praze schválili program, se kterým půjdou do podzimních předčasných voleb. Jednání začalo projevem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, po něm promlouvali další členové vedení strany. Odpoledne strana definitivně schválila i kandidátky, na kterých zůstali jak David Rath, tak i Olga Zubová. Právě její kandidatura vzbudila největší pozornost a zastínila i Davida Ratha. Zubová totiž patří ke čtyřem poslancům, kteří pomohli opozici vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Zubová navíc ani není členkou sociální demokracie, ale Demokratické strany zelených. Její angažmá o pouhé tři měsíce od pádu vlády na volitelném místě kandidátky ČSSD budí dohady, zda nejde o dokončení předem domluveného obchodu.

„Musíte s takovou otázkou tedy za ostatními poslanci, kteří jsou ve stejné roli jako já. Co tedy dostali oni,“ uvedla na sjezdu Zubová. Před jednáním zaznívaly pochyby o Zubové i z nejvyšších pater ČSSD. „Paní Zubová nebyla projednávána na žádném grémiu ani na předsednictvu strany, už vůbec ne na ústředním výkonném výboru. Jestli k něčemu takovému mohlo dojít, tak by to byla jedině nějaká dohoda některých členů sociální demokracie,“ kritizoval brněnský primátor a místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Jihomoravský hejtman a bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek dopoledne uvedl, že zodpovědnost za Zubovou by měla nést pražská organizace strany, která ji na kandidátku navrhla místa Petra Ibla. Hašek doslova řekl, že by pražští sociální demokraté měli nést osobní záruku za to, že bude Zubová po volbách spolupracovat s klubem ČSSD.

Zubové Demokratickou stranu zelených dosud finančně podporoval podnikatel Jaromír Soukup. Před nedávnem prohlásil, že do volební kampaně nových zelených je připraven investovat až 100 milionů korun. „V tuto chvíli se domnívám, že žádná částka a žádná kampaň, ať už jakkoli nákladná, by nevedla k tomu, aby DSZ ve volbách uspěla,“ řek Soukup.


 Sociální demokraté v posledním volebním období ztratili hned čtyři poslance, nejprve Miloš Melčák a Michal Pohanka podpořili vládu ODS v čele s Mirkem Topolánkem, poté strana vyloučila Evžena Snítilého, který při prezidentské volbě hlasoval pro Václava Klause a loni v červnu opustil její klub poslanec Petr Wolf.

Překvapený z nominace Zubové byl i druhý muž ČSSD Bohuslav Sobotka, který se o ní dozvěděl včera večer z médií. Sobotka míní, že tomuto kroku měla předcházet širší diskuse, ČSSD podle něj nemá zapotřebí se spojovat s malými a neúspěšnými politickými subjekty. „Pro mě osobně to bylo velké překvapení,“ řekl Sobotka v České televizi. „Paní Zubová má velkou osobní podporu, velkou osobní popularitu, takže domnívám se, že i z tohoto hlediska jsou věci v pořádu,“ oponoval předseda Jiří Paroubek.


Paroubek v úvodním více než hodinovém projevu mimo jiné řekl, že rozpočtové stimuly, které chce ČSSD prosadit, by měly přinést až sto tisíc nových pracovních míst. Boj s nezaměstnaností označil za klíčový. „Musíme udržet zaměstnanost stůj co stůj,“ řekl. Ve svém projevu citoval ze sociálnědemokratického plánu boje s dopady krize, který v pátek přijalo předsednictvo strany. Současně varoval, že hlavní dopady krize českou ekonomiku teprve čekají. Na druhé straně prohlásil, že krize nebude věčná a ekonomika se opět vrátí k růstu.

„My hájíme zájmy těch dolních deseti milionů občanů. Nejsme proti úspěšným lidem, právě naopak. Ti opravdu úspěšní lidé dobře chápou, že svět nemilosrdně rozdělený na příliš bohaté a příliš chudé ničemu neprospívá,“ uvedl v projevu Paroubek. ČSSD chce budovat moderní sociální stát, ten by ale podle Paroubka neměl být rozhazovačný. Stát by měl dohlížet na to, aby každá koruna byla vynaložena účelně, ujistil. Sobotka doplnil, že ČSSD proto bude prosazovat například sjednocení zdravotního a sociálního pojištění do jedné moderní instituce.

Stínový ministr financí Sobotka také doplnil, že jeho strana bude prosazovat strategickou kontrolu nad firmou ČEZ a nad Letištěm Praha a odmítá privatizaci České pošty, Českých drah nebo Lesů ČR. V rámci boje s kriminalitou a korupcí chtějí sociální demokraté zřídit Národní kriminální úřad. ČSSD dále navrhuje volbu nejvyššího státního zástupce na pět až šest let tak, aby jeho funkční období přesáhlo čas jedné vlády.