Romové přijeli k nemocnici za příbuzným, město jim zaplatilo kemp

Praha - Zhruba 50 Romů převážně z Rumunska přijelo před vinohradskou nemocnici v Praze podpořit svého sedmnáctiletého příbuzného, který na oddělení ARO bojuje o život. Městská část Praha 3 chtěla předejít možným výtržnostem, proto odpoledne většinu Romů nastěhovala do kempu Pražačka. Cizinci si totiž nejprve postavili v parku u nemocnice stanové městečko. Kemp lidem zaplatilo město. Asi deset nejbližších členů rodiny stále zůstává na vlastní žádost před nemocnicí.

Chlapce převezli záchranáři do nemocnice poté, co se v úterý při koupání ve Staré Boleslavi málem utopil. Podle mluvčí nemocnice Jany Jelínkové je jeho stav kritický, stále je na dýchacích přístrojích. Mladík je prý pro rodinu důležitý, něco jako král, pochází z důležitého rodu.

Král je u Romů nejdůležitější osoba v klanu, podle ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové je však nezvyklé, že by byl králem tak mladý muž. Chlapec by prý mohl být z rodiny krále, Horváthová však upozornila, že nezná podrobnosti a nechce spekulovat.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)


Další desítky příbuzných se na podporu mladíka sjíždějí do Prahy z Polska a z Německa. V kempu na Pražačce chtějí Romové zůstat, dokud se stav jejich příbuzného nezlepší. Bydlet tam budou ve vlastních stanech. Na místě si hned začali vařit jídla na propanbutanových vařičích. Radnice s nimi na místě zatím počítá přes víkend, pak uvidí, jak se bude situace dál vyvíjet. Radnice prý chtěla předejít stížnostem obyvatel žijících v okolí nemocnice, také se obávala možných útoků na Romy od extremistů.