Jakl: Žijeme v ústavní soudcokracii

Praha – Za současnou politickou situaci, ústavní krizi, kdy zkrachovaly už dva termíny předčasných voleb a vidina nové vlády se silným mandátem je v nedohlednu, může podle ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla Ústavní soud. Nelíbí se mu také, že je tento soud nejen hráčem – v trojici mocí zákonodárné, výkonné a soudní - ale zároveň rozhodčím. „Politické síly se dohodly na nějakém řešení a do něj Ústavní soud na začátku září hodil granát,“ řekl v Interview ČT24.

Úterní zvrat na cestě k volbám, když sociální demokracie odmítla podpořit hlasování o rozpuštění sněmovny, je podle Jakla pouhým důsledkem situace, která vznikla rozhodnutím Ústavního soudu. Ten minulý týden uznal stížnost nezařazeného poslance Miloše Melčáka a zrušil zákon o zkrácení volebního období sněmovny, díky kterému se měly konat volby v říjnu. Jakl by ale podle svých slov do rozpuštění, které by znamenalo listopadový termín předčasných voleb, šel. „Já bych do toho šel, kdybych byl na podobném místě, počkal bych si na argumenty, které by si Ústavní soud vycucával z prstu,“ prohlásil. Politici nakonec o rozpuštění ani nehlasovali, k ČSSD se totiž přidali i komunisté, takže bylo dopředu jasné, že by zákon potřebnou ústavní většinu ve sněmovně nezískal. „Možná to bylo stahování kalhot před brodem… ale politické strany si mohly říct, že to riziko nám za to nestojí,“ komentoval postup poslanců.

Podle Jakla už Česko není parlamentní demokracií, ale ústavní soudcokracií, kdy je každá situace v podstatě napadnutelná, protože „nežijeme v době vlády zákona, ale v době voluntaristické vlády Ústavního soudu.“ Rozhodnutí soudu z minulého týdne porovnává Jakl s rozhodnutím o Lisabonské smlouvě. Tehdy soud shledal, že je reformní dokument Evropské unie v napadených bodech v souladu s českým právním řádem a podle Jakla přitom bral v úvahu kontext – například očekávání zahraničí. Teď ale naopak ekonomická stabilita či zájmy občanů nebyly ničím a litera ústavy naopak vším.

Interview ČT24

Prezidentův tajemník v pořadu připomněl, že ústavní zákon, podle kterého se může Poslanecká sněmovna rozpustit, stále ještě existuje, a k rozpuštění může po určitých dohodách dojít dřív, než nastane doba řádného termínu voleb, tedy konec jara 2010.

Mandát Fischerovy vlády by měl být posílen

Úřednická vláda premiéra Jana Fischera, která měla mandát dovést zemi k předčasným volbám, teď žádá o obnovení svého mandátu, protože je jasné, že její působení hned tak nekončí. Jakl se domnívá, že by mandát vlády měl být posílen a rozšířen, podle něj z dnešních padesáti procent třeba až na devadesát, stoprocentní mandát ale může mít pouze vláda vzešlá z voleb. V době ekonomické krize by mohl kabinet udělat několik užitečných exekutivních kroků, které zatím dělat nemůže. „Nikde není psáno, že bude vláda v červnu, takže Fischerova vláda může být u moci třeba rok,“ uzavřel.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24