Rath: Zastavte privatizaci Lázní Toušeň

Praha - Středočeský kraj nesouhlasí s privatizací Lázní Toušeň, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Hejtman za ČSSD David Rath dnes odeslal premiérovi Janu Fischerovi dopis s výzvou, aby chystaný prodej zastavil. Pokud by měl stát s provozem lázní potíže, mohl by kraj toto zařízení převzít, uvedl Rath. Fischer řekl, že jeho vláda lázně privatizovat nebude. „Vláda nehodlá to zařízení privatizovat v době svého mandátu,“ uvedl předseda vlády na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Vláda podle premiéra ani nehodlá připravovat privatizaci lázní tak, aby poté už byla nevyhnutelná. Fischer doplnil, že o věci dnes „důkladně hovořil“ s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou.

Lázně jsou v současnosti v majetku pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce. Rath upozornil, že v Praze i ve středních Čechách je nedostatek lůžek časné rehabilitace potřebných například pro pacienty po cévních mozkových příhodách nebo po ortopedických operacích.

K lázním navíc patří i přírodní zdroj unikátní slatiny, která se využívá k léčebným procedurám. S lázněmi by tudíž stát přišel i o tento přírodní zdroj, dodal hejtman.