Každý šestnáctý vlak přijel v březnu pozdě

Praha – Více než o pět minut zpožděno přijelo v březnu do cíle 6,4 procenta vlaků, oznámily České drahy. Zpoždění větší než čtvrt hodiny mělo potom 1,5 procenta spojů. Dopravce jich během měsíce vypravil téměř 225 tisíc, zpoždění přes patnáct minut tak mělo každý den průměrně 109 vlaků. Více než třetinu zpoždění způsobily srážky vlaků s auty nebo chodci, kterým dráhy nedokáží předcházet.

Jednou z nejvážnějších nehod byl střet vlaku s bagrem na velmi frekventované trati z Prahy do Berouna. Zpožděno tak bylo 31 spojů, dalších devatenáct dráhy odřekly.

Asi čtvrtinu zpožděných spojů podle ČD zdržely poruchy na kolejích nebo zabezpečovacích zařízeních patřících státu. Nejčastější příčinou zpoždění na straně dopravce bylo čekání na zpožděné přípoje.

Statistika zpoždění obvykle uvádí přesnost vlaku na příjezdu do jeho cílové stanice. V některých případech se ale podaří zpoždění postupně zkrátit, takže za přesný je považován i vlak, který většinu své cesty absolvoval třeba s desetiminutovým zpožděním.