Středočeši budou moci žádat o zpětné vrácení poplatku

Praha - Středočeský kraj změní systém hrazení zdravotnických poplatků za pacienty krajských nemocnic. Od 1. srpna přejde na takzvaný plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Podle hejtmana Davida Ratha se totiž ukazuje, že tento způsob tolik nezatěžuje krajskou pokladnu, navíc ho jako jediný v zemi nenapadalo ministerstvo vnitra.

Rath upřesnil, že krajští radní dnes k otázce poplatků nepřijali usnesení, pouze rozhodli o směru, kterým se hejtmanství vydá. Konkrétní usnesení o poplatcích bude vypracováno do příštího jednání krajské rady a poté bude schváleno. V lékárnách budou podle Ratha nadále platit slevové kupony, časem se přejde na systém věrnostních karet.

Kraj loni vynaložil na hrazení regulačních poplatků za pacienty přes 80 milionů korun a hejtman neskrývá, že je jejich úhrada pro krajskou pokladnu zátěží. Většina regionů už s proplácením poplatků za pacienty skončila, zvýhodnění dosud zůstává jen ve Středočeském a Plzeňském kraji. Rath řekl, že považuje za chybu a selhání Asociace krajů ČR, že ostatní regiony tento předvolební slib ČSSD tak rychle opustily.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)