Na Liberecku mají lidé problém s kamiony

Oldřichov v Hájích (Liberecko) - Bezpečnostní studie, kterou zadal Liberecký kraj, podporuje názor obyvatel Oldřichova v Hájích na Liberecku, že je tam silnice v několika úsecích velmi nebezpečná. Zejména řidiči kamionů si tam totiž zkracují cestu na Frýdlantsko i přesto, že je silnice příliš úzká. Ohroženi se tak cítí jak chodci, tak i majitelé přilehlých domů. Průjezd kamionů sice kraj nezakáže, ale slibuje silnici upravit.

Silnice přes Oldřichov v Hájích je v několika úsecích velmi nebezpečná, takový je výsledek dlouho očekávané bezpečnostní studie, kterou zadal Liberecký kraj. Kamiony ale tudy budou dál jezdit.

„Účastníci provozu, co se tam pohybují po komunikaci, jsou ohroženi jak osobním, tak nákladním vozidlem,“ uvedl Jan Čáp z odboru dopravy Libereckého kraje.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Silnici však čekají velké úpravy, za které kraj zaplatí kolem 10 milionů korun. V místech, kde to podmínky dovolují, se silnice rozšíří a postaví se chodník. Tam, kde to nepůjde, vyrostou proti kamionům bariéry. „Bude se hledat řešení, udělala by se tam nějaká ochrana betonovými svodidly, nebo jsou ve studii navržena nějaká speciální ochranná zařízení,“ doplnil Čáp. Starostovi obce Jaromíru Tichému se zamlouval i návrh úsek zjednosměrnit.

V minulosti už došlo v Oldřichově k několika vážným nehodám. Kamion tam dokonce zabil cyklistu. Majitelé domů přímo u silnice si stěžují na otřesy, kvůli kterým mají popraskané stěny. Místní lidé mají z projíždějících kamionů strach.

První úpravy zahájí silničáři už v příštích dnech, kdy půjde především o vodorovné značení, zpomalovací pruhy a svodidla. Na zbytek si musejí místní počkat do příštího roku.