Rath asi nebude mít na platby v nemocnicích a vlacích

Praha – Středočeský kraj mění způsob, jakým bude proplácet zdravotnické poplatky a jízdné pro žáky a studenty na cestování do škol. V obou případech nebude proplácení automatické, nýbrž zpětné oproti žádosti zaslané na krajský úřad. Podle hejtmana Davida Ratha by se tak mohlo podařit ušetřit asi sto milionů korun – bohatším lidem bude hloupé žádat o 30 nebo 60 korun. Rath zároveň upozornil, že pokud stát dá v příštím roce kraji ještě méně peněz, bude muset uvažovat o zrušení plateb přinejmenším na žákovské jízdné.

Slib proplácení zdravotnických poplatků za pacienty a cestování do škol zdarma přispěl k vítězství Rathovy ČSSD v předloňských krajských volbách. Kraj se proto těchto systémů nechce vzdát, podle hejtmana mu ale stát dává čím dál méně peněz, takže je nutné šetřit.

Konec přímého proplácení poplatků za pacienty v krajských nemocnicích přinese podle Ratha kraji výraznou úsporu. „Kdybychom zrušili i tento nový model, ušetřili bychom jen asi pět milionů ročně,“ řekl hejtman v Interview ČT24. Dosud kraj platil za pacienty asi 80 milionů korun.

Interview ČT24

Zhruba třicetimilionovou úsporu potom čeká David Rath od obdobného omezení žákovského jízdného. Od 1. září nebude kraj automaticky platit žákům jejich cesty do školy. „Kdo z nich bude chtít, může zpětně dostat refundovánu tuto částku v ceně nejlevnějšího jízdného té trasy,“ doplnil hejtman.

Zdarma podle něj jezdilo přes 40 tisíc studentů a žáků, z nichž velká část jezdila zdarma, i když necestovala do školy nebo domů po vyučování. Kontrola prostřednictvím průvodčích nebo řidičů autobusů nebyla podle Ratha dostatečně účinná, samotný kraj neměl dost kontrolorů. „Nepočítali jsme s tím, že bude takto vysoké zneužívání,“ přiznal hejtman. Takto zneužito bylo asi 30 milionů korun.

Je otázka, zda se žákovské jízdné dožije i dalšího školního roku. Hejtman si už nyní stěžuje, že kraj dostává od státu málo peněz, příspěvky by se mohly i nadále snižovat. „Pokud nám vláda bude dávat i napříště méně peněz, budeme muset i tady kapitulovat,“ upozornil Rath.