Zda policista ubil Vietnamce, soud nerozhodl, verdikt padne na konci srpna

Brno - Brněnští policisté a jedna žena dnes stanuli před brněnským krajským soudem kvůli smrti Vietnamce, verdikt však soud vynese až v úterý 31. srpna. Obžaloba tvrdí, že cizince připravil o život útok policisty Josefa Srnského a Kateřiny Slavíčkové, státní zástupce nyní pro ně žádá trest kolem 12 let vězení. Dva policistovi kolegové měli celé události přihlížet, také jim hrozí vězení. Policejní hlídka přijela Hoang Song Lama, údajného drogového dealera, zadržet. Zásah se ale podle obžaloby zvrhnul v násilí. Srnský měl muže bít pěstí do břicha a kopat. Zbylí dva muži zákona jeho jednání přihlíželi. Vietnamec později zemřel.

„Pěstmi ho udeřil dvakrát pod žebra. Potom mu přiložil pod krk obušek, on spadl a nemohl dýchat,“ popisuje zákrok policisty Srnského svědkyně Jana Tomanová. Útok se odehrál v bytě v brněnské Körnerově ulici. Kromě policisty prý několik kopů přisadila i sousedka z domu Kateřina Slavíčková. „Byla opřená ještě o lednici a prostě do něho kopala,“ vypráví Tomanová.

„Nikoho jsem nebil ani nekopal. Použití donucovacích prostředků ani nebylo nutné,“ uvedl při zahájení procesu policista Srnský. S kolegy je do rozsudku postaven mimo službu. Kolegové Srnského, kteří napadení přihlíželi a nijak nezakročili, by mohli jít do vězení až na tři roky. Všichni vinu popírají.

Srnský byl stíhán i za přechovávání dětské pornografie. U něj doma ji v počítači našli kriminalisté, kteří vyšetřovali Vietnamcovo úmrtí. Srnský byl nakonec zproštěn viny, protože se ukázalo, že o souborech v manželčině počítači nevěděl.