Vedení TOP 09 bude řešit problémy liberecké sekce

Praha - Výkonný výbor TOP 09 dnes bude řešit problémy v liberecké organizaci strany. Sdružení přitom vážně hrozí, že ho vedení strany rozpustí a kandidáti TOP 09 z komunálních voleb v Liberci odstoupí. Vnitřní spory v liberecké TOP 09 vyvrcholily tím, že zmocněnec strany vyškrtl tři své rivaly z kandidátky, včetně jejího lídra Luďka Nečesaného. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce kvůli vnitřním sporům organizaci zrušit a podpořit partnerské hnutí Starostové a nezávislí.

V pondělí si liberecká organizace TOP 09 na místním sněmu volila nové vedení. A předsedou se stal právě Luděk Nečesaný. Sněm současně odvolal volebního zmocněnce Karla Forejta, který patřil ke starému vedení organizace. V úterý ráno již odvolaný Forejt oznámil libereckému magistrátu, že odvolává tři kandidáty. Mezi nimi i lídra kandidátky v komunálních volbách Luďka Nečesaného.

Vedení TOP 09 v Liberci se ještě snaží najít cestu, jak zvrátit odvolání tří kandidátů do voleb. Sám odvolaný lídr Nečesaný ale připustil, že velké šance na opravu zásahu do kandidátky nevidí. Totéž si myslí i vedoucí oddělení přestupků a voleb Krajského úřadu v Liberci. Odvolání kandidátů předložil zmocněnec, kterého strana v pondělí odvolala, informaci o tom ale TOP 09 nedoručila magistrátu včas, a tak je odvolání kandidátů legální.

Miroslav Kalousek:

„Nebudeme nabízet voličům shnilé jablko, to radši nenabídneme žádné jablko a podpoříme Starosty a nezávislé, kteří jsou pro naši stranu strategičtí partneři.“


TOP 09 nicméně nemůže tři týdny před volbami svou kandidátku z voleb stáhnout. Již zaregistrovaná strana nemůže z voleb odstoupit. Kandidáti ale mají možnost se kandidatury vzdát nebo je může zmocněnec strany odvolat. Informace o tom pak bude viset v každé volební místnosti a hlasy pro stranu se nebudou počítat.