Výmluva na osobu blízkou už řidičům brzy nepomůže

Praha - Ministerstvo dopravy, mezirezortní dopravní komise a poslanci se dohodli na zavedení takzvaného holandského modelu, který má vyřešit problém s prokazováním viny v případě, že se majitel vozu odkazuje na osobu blízkou. Model podle deníku Lidové noviny počítá s tím, že když je s autem spáchán přestupek, pokutu platí vždy jeho majitel. Bodový trest mu za to ale úřady připsat nemohou. Novela by měla začít platit na začátku roku.

„Chceme přijmout nizozemský model, protože se nám jeví jako nejlepší řešení,“ řekl šéf komise a poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml. „Na jeho zavedení jsme se dohodli na poslední schůzi naší komise a hodláme ho zapracovat do senátní novely silničního zákona, která nyní prošla prvním čtením v Parlamentu,“ uvedl.

Změny čekají i bodový systém  

Pokud je majitel přesvědčen, že své auto v době spáchání přečinu skutečně neřídil, musí to úřadům sám dokázat. V případě, že se mu to nepodaří, může se obrátit na soud. Nizozemský model je odolný i proti různým právním kličkám. Nepomůže tak například přepsání vozu na osobu, která nemá řidičský průkaz, i ta musí pokutu zaplatit. Model se líbí i Evropské komisi, která by ho chtěla rozšířit i do dalších zemí EU.

Spolu s osobou blízkou čekají změny i bodový systém. Senátorská novela počítá například se zrušením bodových sankcí u drobných přestupků. Řidiči by tak už nedostávali body za to, že nesvítí nebo jedou ve vyhrazeném pruhu pro autobusy. Bodový trest by nebyl ani za alkohol do 0,3 promile. Proti této úpravě se ale postavil premiér Petr Nečas i někteří představitelé opozice. Vážnější přestupky se naopak budou postihovat přísněji.    

Řidičské průkazy
Zdroj: ČT24