V Náchodě lidé opět blokovali dopravu, stále chtějí obchvat

Náchod - Dopravní provoz v Náchodě opět po měsíci ochromila blokáda. Byla ohlášena na 16. hodinu, začala ale asi o čtvrt hodiny později. Náchodští zastavili provoz na hlavní silnici z Hradce Králové do polského Kladska, když nepřetržitě přecházeli po přechodech kolem okružní křižovatky u Slávie. Protestní akci uspořádalo sdružení Obchvat Náchoda. Chtělo tak upozornit na zásadní dopravní problém, který řeší každý den obyvatelé města. To má v Královéhradeckém kraji největší dopravní zátěž. Ulevit by mu mohl právě obchvat, o jehož výstavbu místní usilují. Dvacetiminutovou blokádou na sebe sdružení Obchvat Náchoda tak upozornilo už podruhé po pěti týdnech.

„Ideální by bylo vytvoření kolony až před ministerstvo dopravy v Praze. Dnes bych doplnil i o Poslaneckou sněmovnu, která by měla vytvořit kvalitní zákony umožňující zrychlení příprav staveb, výkupů pozemků a odstranit neoprávněné obstrukce různých spolků,“ řekl předseda občanského sdružení Obchvat Náchoda Jan Chaloupka. Podobně jako při předchozí blokádě v září řidiči čekali na uvolnění průtahu, aniž by projevovali výraznější emoce – ačkoli sami nemohli za to, že obchvat Náchoda stále není hotov. Vynucené pauzy využili řidiči například ke svačině.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Občanské sdružení se vytrvale se svými žádostmi o řešení problému obrací na ministerstvo dopravy a hygienika. Zatím ale bez většího úspěchu. Kamiony obtěžují místní už řadu let. V roce 2003 jich tam za hodinu projelo 14, o pět let později to už byla stovka.

Se situací ve městě jsou nespokojeni také autobusoví dopravci a jejich cestující. Každodenní kolony dělají z jízdních řádů bezcenné cáry papíru. „Autobusy od Nového Města nad Metují a České Skalice nabírají v některých časových obdobích až 30minutové zpoždění,“ uvedl Denis Sitora ze společnosti OREDO, která v regionu organizuje integrovanou dopravu. Podle řidičů přitom není možné se zácpami počítat – někdy se tvoří nárazově, v jiných dnech je Náchod ucpán auty nepřetržitě.

Podle všeho prostesty ani stížnosti autobusových dopravců nic nezmění. Ministerstvo dopravy totiž tvrdí, že nemá na stavbu peníze. „Situace v Náchodě nás netěší. Podobné problémy jsou ve všech regionech,“ upozornil v září mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.