Nové motoráky začnou za dva roky jezdit do Domažlic

Plzeň – Na frekventovanou, ale neelektrizovanou trať z Plzně do Domažlic nasadí České dráhy během roku 2012 nové motorové jednotky. Na nákup  dvoučlánkových vlaků už vypsaly veřejnou soutěž. Po trati by mělo jezdit deset motoráků, na šest z nich by dráhy měly dostat peníze od Plzeňského kraje z Regionálního operačního programu Jihozápad, jehož výzva byla vyhlášena v červnu.

Nové jednotky mají mít 240 míst k sezení a dosahovat maximální rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. „Půjde o kvalitnější a větší soupravy, než jsou současné Regionovy,“ uvedla Marcela Benediktová z firmy POVED, jež organizuje spolu s krajským úřadem a ČD veřejnou dopravu v Plzeňském kraji.

Už dnes ale patří vozidla nasazovaná na plzeňsko-domažlickou trať k tomu lepšímu, co České dráhy mají. Na většině osobních vlaků jezdí motorové a přípojné vozy modernizované v posledním desetiletí, na rychlíky, které přes Plzeň a Domažlice projíždějí, posílají dráhy nové nebo zrekonstruované vagony.

V Plzeňském kraji by měly začít jezdit nové motoráky také na trati Klatovy–Plattling, kterou by měly obsloužit celou, zatímco dnes se na hranicích přestupuje. „Bavorsko teď o tuto zakázku soutěží. Nové vlaky by měly vyjet na přelomu let 2013/2014,“ uvedla Marcela Benediktová. Podle Ladislava Matouše z plzeňského centra by ČD pořídily recipročně stejný počet vozidel jako německé dráhy. „Museli bychom na české straně zajistit stejný přepravní výkon jako Němci,“ řekl.