V hrobě u Dobronína bylo pochováno 13 mužů

Brno - Jednalo se o masovou vraždu? To měli zjistit antropologové po prozkoumání kosterních pozůstatků nalezených letos v srpnu v masovém hrobě v Dobroníně na Jihlavsku. Analýza měla odpovědět na otázku, jestli ostatky skutečně patřily Němcům drasticky ubitým po druhé světové válce. Teď mají brněnští antropologové první výsledky - není jasné, jakým způsobem lidé zemřeli.

Vědci zjistili, že nalezené kosti patřily 13 lidem, pravděpodobně mužům. „Věk se nám podařilo určit jen u šesti koster. Pohyboval se od 30 do 60 let. Všechny kosti patřily dospělým mužským jedincům,“ řekla odbornice z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty MU Petra Urbanová.

Jak tito lidé zemřeli, to z kostí zjistit nešlo, protože většina z nich byla rozdrcená nebo jinak poškozená. „Většina zranění vznikla až posmrtně, takže je s příčinou smrti spojovat nemůžeme,“ vysvětlila antropoložka Petra Urbanová. Pomocí 3D modelů se odborníci pokoušeli poznat stopy projektilů a dalších zranění. Žádné nábojnice ale v kostech nebyly. To by odpovídalo i příběhu pamětníků, který mluví o údajném ubití 15 Němců krumpáči a rýči.

Jestli kosti nalezené v masovém hrobě patří Němcům zavražděným bezprostředně po skončení druhé světové války, zatím jasné není. To mají určit až testy DNA.

Hromadný masakr začali vyšetřovat jihlavští kriminalisté už před rokem. Pozůstatky několika lidských těl pak našli společně s archeology na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku letos v srpnu. Případ vyšetřují s podezřením na trestný čin vraždy.

Dřevěný kříž v Dobroníně
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK