Na obraně objeveny předražené zakázky, v komisi seděl i Bartákův člověk

Praha – Auditoři, kteří v minulých týdnech prověřovali hospodaření ministerstva obrany, upozornili na 54 různých pochybení či neobvyklých okolností týkajících se postupu při výběrových řízeních. Pět zakázek ministerstva pokládají auditoři za nadhodnocené přibližně o 100 až 200 milionů korun. V každém pátém výběrovém řízení na obraně navíc nevyhrála nejlevnější nabídka. Audit zadával sám ministr obrany Alexandr Vondra. Ministerstvo obrany již podalo trestní oznámení kvůli předraženým zakázkám. Podle informací České televize v nich figuruje bývalý bezpečnostní ředitel David Průša - pravá ruka exministra Bartáka. V pátek se navíc přišlo na to, že si úředníci rezortu letos na Vánoce přilepší až o 100 tisíc korun. Odměny rozdával sám ministr Vondra a vyčlenil na ně celkem 210 milionů, které zbyly z úspor.

Vondra dnes řekl novinářům, že cílem auditu nebylo detailní prošetření všech okolností zakázek. Tím se v závažných případech podle něj bude zabývat až následné další prověřování. Auditoři prověřovali služby související  s nemovitosti, nikoli například zbrojní zakázky.

V současné chvíli je prověřena přibližně polovina zakázek u Správy vojenského bytového fondu a polovina u vojenských ubytovacích správ. Právě na problémy armádního bytového fondu upozornila dnešní MfD - bytový fond měl podle deníku loni výrazně předražit například recepční a úklidové služby na svých ubytovnách.

Na scéně je blízký spolupracovník exministra Bartáka

Zajímavostí ale je, že v některých výběrových komisích seděli i lidé z bezprostředního okolí exministra Martina Bartáka. O tom, kdo bude uklízet kasárna, tak spolurozhodoval například bezpečnostní ředitel resortu David Průša. Figuruje například v jedné ze dvou částí půlmiliardové zakázky na úklid, podle šetření předražené o sto milionů. Právě příslušné komise auditu jsou součástí trestního oznámení.

Průšu, bývalého elitního policistu, na obranu přivedl Martin Barták, ministr Vondra ho letos v září odvolal. Poté odešel Průša jako poradce za Bartákem na ministerstvo financí. Průšu ani Bartáka se České televizi nepodařilo zastihnout.

Zvláštní logika - vítězem tendru je nabídka s nejvyšší cenou

Vondra o nevýhodných zakázkách

"Ministerstvo obrany bylo dojnou krávou pro zájmové a podnikatelské skupiny."

„Nákupní systém ministerstva obrany trpí celou řadou obtíží a neduhů. Od zadávání nepřipravených zakázek přes známky preferování určitých dodavatelů až po, řekněme, chladnokrevné obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek.“

Ve většině tendrů na úklid, opravy kasáren nebo nákup zbraní vítězily firmy s nejvyšší cenou. V celkem jedenácti zakázkách je přitom ve hře půl miliardy. Třeba za úklid ubytoven na Pardubicku mohlo ministerstvo zaplatit asi třicet milionů. Vybralo ale firmu, která přijde na dvojnásobek. Jen v jediném případě z jedenácti zvítězila firma nabízející nejlepší cenu. „Podali jsme trestní oznámení, vypověděli příslušné smlouvy a odvolali celkem pět lidí, kteří se účastnili zadání a vyhodnocení nabídek,“ vysvětluje reakci ministerstva jeho generální sekretář Jan Vylita.

Ke všem zakázkám se nakonec dostala jediná firma –vyškovský Staeg. Ostatní konkurenty vyřadila jednoduchou fintou – slíbila zaplatit astronomické sankce, pokud práci neodvede. To jiné firmy neudělaly. Všechny tendry tak vyřizovala pouze jediná společnost. Její šéf ovšem tvrdí, že se řídil zákonem a nevidí na tom nic špatného.

Armádní zakázky jsou horké téma

Celkové výsledky forenzního auditu, který v září nařídil Vondra, zveřejní ministerstvo obrany právě dnes. Zadány byly soukromým firmám KPMG a Deloitte. Ty dostaly za úkol zaměřit pozornost hlavně na Správu vojenského bytového fondu, Úřad nemovité infrastruktury a Vojenskou ubytovací a stavební správu.

Armádní zakázky jsou dlouhodobě kritizovány jako neprůhledné a často předražené. Pochybnosti provázejí jak nákupy vojenské techniky, tak i zakázky na výstavbu a správu nemovitostí. Pochybnosti vzbuzuje i projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.