Ministerstvo chce do čtyř let snížit počet osmiletých gymnázií

Praha - Do čtyř let se sníží počet osmiletých gymnázií. Na tiskové konferenci s hejtmany to oznámil ministr školství Josef Dobeš. Na výběrové školy bude chodit jen pět procent populačního ročníku, zatímco v současnosti je to dvojnásobek, čímž podle ministra klesá kvalita výuky. Kvůli nedostatečnému počtu dětí se také začnou od příštího roku slučovat a rušit některé střední školy. O konkrétních krocích rozhodnou jednotlivé kraje v březnu.

„Je potřeba redukovat nebo omezit počet osmiletých gymnázií z deseti procent na pět procent,“ řekl na tiskové konferenci hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Podle odborníků na vzdělávání se na prestižní školy dostávají i žáci s jinak průměrnými výsledky, naopak na základních školách po odchodu lepších žáků výrazně klesá motivace. Debaty s ministrem se neúčastnil pouze zástupce Středočeského kraje.

Dobeš o „rodinném stříbru“:

„Jsme připraveni těmto školám pomoci tak, že v dlouhodobém záměru se společně pokusíme je vydefinovat a nastavit je jako jedinečné. Budeme tak garantovat, že v žádném kraji jiná podobná škola nevznikne.“

Důvodem slučování středních škol je vedle zvýšení jejich kvality také šetření. Kvůli slabým populačním ročníkům se na maturitní obory dostávají i děti s horšími známkami, na což doplácejí odborná učiliště. Před slučováním zůstane uchráněno jen několik škol, takzvané školy rodinného stříbra. Tyto jedinečné školy neexistují jinde v republice, jedná se například o rybníkářskou školu ve Vodňanech. Ministerstvo chce také spustit kampaň na podporu odborného vzdělávání, školy by měly více spolupracovat s firmami v regionu.

Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) funguje v ČR v tomto školním roce asi 1 423 středních škol včetně gymnázií a učilišť. Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupilo v září o 16 000 dětí méně než loni. V současnosti jsou třídy naplněny jen ze 65 procent. Podle statistik se propadne v příštích letech počet středoškoláků jen na 70 procent současného stavu.

Kraje se k redukci škol zatím přílíš kladně nestavěly. Rušení či slučování škol je velmi nepopulární u žáků, rodičů i učitelů. Populační propad by se však měl za pár let zastavit, už nyní roste počet dětí ve školkách a na prvních stupních základních škol.

Studenti v Liberci protestovali proti slučování středních škol

Studenti z frýdlantského a mimoňského gymnázia vyjádřili v centru Liberce svůj nesouhlas s plány Libereckého kraje na slučování středních škol a rušení osmiletých gymnázií v regionu. Během happeningu, který účastníci pojali jako symbolický pohřeb vzdělanosti, předali na libereckém krajském úřadě petici s téměř dvěma tisíci podpisy a také připomínkový návrh k plánu školy slučovat. Protestu se zúčastnily odhadem dvě stovky mladých lidí.

Pohřební průvod s rakví a za doprovodu smuteční hudby vyrazil z libereckého vlakového nádraží. Studenti nesli transparenty, například s nápisy „Vzdělanost umírá“, „Gympl nedáme“ nebo „Chceme rovný přístup ke vzdělání“. Nejprve zamířili k sídlu krajského úřadu, kde na podatelně předali petici i připomínky. Žádný z krajských politiků však za nimi nepřišel.

„Nesouhlasíme s tím, aby se optimalizace v této podobě dotýkala škol, které jsou nenahraditelné ve svém regionu a dobře fungující,“ řekla v budově krajského úřadu Charlota Dědková ze studentské iniciativy s názvem Děkujeme, zůstáváme, která usiluje o zachování frýdlantského gymnázia. Dodala, že studenti mají stále zájem s politiky jednat. Gymnázium Frýdlant se má sloučit s tamní Střední školou hospodářskou a lesnickou a osmileté studium má skončit úplně.

Charlota Dědková:

„Od kraje to zatím odezvu nemělo žádnou, dozvěděli jsme se jen, že umíme akorát protestovat, což si myslím, že není pravda.“

Recesistický průvod se od sídla úřadu za zvuku bubnů, trubky a řehtaček vydal do centra města. Studenti oslovovali kolemjdoucí a rozdávali jim letáčky, ve kterých je seznamovali se situací. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde happening vyvrcholil, zazněl projev a studenti u rakve zapálili svíčky. Mrtvou vzdělanost uctili poté ještě minutou ticha a zpěvem studentské hymny a následně akci ukončili.

Frýdlant plánuje dotovat gymnázium z obecních peněz

Proti plánům kraje je i frýdlantská radnice. Zastupitelé už rozhodli, že gymnázium ve stávající podobě přejde pod město. A to přesto, že to městskou kasu přijde na 4 miliony Kč ročně. „Je to krok zoufalce, protože nám zas chce někdo něco sebrat. Jde o těch 25 tisíc lidí, kteří mají nárok na stejnou kvalitu života jako zbytek libereckého kraje,“ tvrdí starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

O případném převzetí školy radnicí ale bude muset rozhodnout i kraj a tomu se zatím plán nelíbí. „Jde o systém středního školství. Městům je uloženo, aby zřizovala základní školy, takže Frýdlantu doporučuji, aby se staral především o ně,“ oponuje náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl.

Liberecký kraj chce v následujících letech sloučit několik středních škol, především kvůli nadbytečné kapacitě. Kromě gymnázií ve Frýdlantu a v Mimoni se změny dotýkají i Střední průmyslové školy textilní v Liberci a jabloneckého Gymnázia u Balvanu. Nejistota se vznáší i nad osudem sklářské školy v Kamenickém Šenově. Jen za poslední tři roky ubylo na středních školách na Liberecku jeden a půl tisíce studentů. Hrozí, že za dva roky budou školy naplněné jen z padesáti procent.

Brněnský kraj osmileté studium zatím omezovat nebude

Naopak na jihu Moravy nezanikne letos 11 tříd osmiletého studia na gymnáziích, jak kraj plánoval. Kritizované rozhodnutí krajské rady pozastavil hejtman Michal Hašek. Tento krok však údajně neznamená, že by kraj ustupoval od chystané optimalizace středního školství. Jen se místa na školách nebudou rušit už od příštího školního roku.